Tilburg
De IJpelareweg in Tilburg is uit voorzorg afgesloten voor verkeer (foto: gemeente Tilburg).

Vier transportleidingen van de Tilburgse riolering, die het rioolwater van de stad naar de waterzuivering in Tilburg-Noord afvoeren, zijn zwaar beschadigd door de hoge grondwaterstand. Er moet snel worden ingegrepen, anders kan een grote hoeveelheid vervuild water in de bodem terechtkomen. De gemeente noemt het een ‘echte calamiteit’.

De langdurige regenval heeft ervoor gezorgd dat de grondwaterstand in Tilburg, net als in de rest van Nederland, uitzonderlijk hoog is. Als gevolg van die hoge grondwaterstand zijn lekkages ontstaan in de transportleidingen bij de IJpelareweg. Deze verbindingsweg tussen bedrijventerrein Kraaiven en de waterzuivering is uit voorzorg afgesloten. Door de lekkages komt er grondwater en zand in de leidingen, die daardoor verzakken. “Dit wordt nu met spoed hersteld met tijdelijke maatregelen, om verdere schade te voorkomen”, laat de gemeente weten. “Voor het permanent herstellen van de buizen zijn nieuwe rioolbuizen en inspectieputten besteld. Door de langere levertijd van deze materialen, kunnen deze werkzaamheden naar verwachting pas in september uitgevoerd.”

Bemaling

In februari constateerde de gemeente verzakkingen in de grond. Die bleken te zijn veroorzaakt door de lekkende rioolleidingen. Volgens de gemeente leek het probleem in eerste instantie in de hand te houden met bemaling, maar dat bleek weinig effect te hebben. Daarom moet er nu met spoed worden ingegrepen.

Bypass

De leiding die het meest lekte, is inmiddels gedicht. Er wordt een pomp geplaatst om het rioolwater af te voeren, om de beschadigde leidingen heen. Deze bypass wordt de komende vier weken aangebracht, waarna een verstevigde constructie voor de grond volgt. Pas dan is de situatie volgens de gemeente stabiel. Voor de gehele hersteloperatie is naar schatting tien miljoen euro nodig, waarvan bijna de helft voor de pomp en damwand.