Demissionair minister Harbers van IenW stuurde 24 juni het Nationaal Plan van Aanpak Drinkwaterbesparing naar de Tweede Kamer. Hij kondigt vervolgonderzoeken aan om de veiligheid van hemelwater- en grijswatersystemen te waarborgen. Arthur Valkieser, vice-voorzitter van de Water Alliance Expertgroep Circulair Water benadrukt dat er al veel hoogwaardig onderzoek is gedaan dat de veiligheid aantoont.
Harbers wil meer onderzoek om ‘uiteindelijk een gedegen onderbouwde afweging te kunnen maken voor een mogelijke verplichting in het Bouwbesluit’, staat in het Nationaal Plan van Aanpak Drinkwaterbesparing.
Valkieser verwijst naar drie wetenschappelijke onderzoeken die de veiligheid van circulair water voor toiletspoeling, wasmachine en tuinirrigatie bevestigen. Witteveen en Bos zette de onderzoeken eerder in dit rapport op een rij.
Vervolgonderzoek
Het advies- en ingenieursbureau pleitte ook voor vervolgonderzoek. Hemelwater- en grijswatersystemen in huis kunnen voor een flinke besparing op drinkwater zorgen, maar leveren risico’s voor de volksgezondheid op. Daarom is er vervolgonderzoek nodig om een risicoafweging te kunnen maken.
Laatste landen
Nederland is een van de laatste landen van Europa die met drinkwaterschaarste geconfronteerd wordt, laat Valkieser weten. Daarom komt hier in zijn ogen de discussie over drinkwaterschaarste en de noodzakelijke oplossingen ook wat onwennig en traag op gang.
Hij wijst erop dat veel regio’s in andere landen, zoals België, Engeland en Spanje grijswaterrecycling en regenwater veelvuldig toepassen en vaak ook verplichten in nieuwbouw en verbouw. Hetzelfde gebeurt ook buiten Europa, in bijvoorbeeld Canada, de VS en in Australië.
Chili
Valkieser laat weten dat in november de wetgeving in Chili verandert. Hierdoor wordt het verplicht om in nieuwe gebouwen systemen te installeren die grijs water, zoals douche- en waswater, hergebruiken. Dit zal volgens hem helpen om het waterverbruik te verminderen en duurzamer om te gaan met waterbronnen.
Discussie
“De discussie zou niet moeten zijn of we drinkwaterbesparende oplossingen gaan toepassen, maar hoe we dat gaan doen”, aldus Valkieser. “Vanuit de Water Alliance Expertgroep Circulair Water propageren wij dat we breed in de drinkwatersector met elkaar in overleg gaan hoe een veilige toepassing van circulair water geïmplementeerd kan worden in het bouwbesluit.”
Drinkwaterinfarct
Nederlandse watersectorbedrijven staan volgens hem internationaal bekend om hun uitstekende oplossingen en producten. “De kennis en ervaring van die bedrijven in het buitenland zullen we nu ook in Nederland moeten inzetten. “Hoe langer er wordt getwijfeld, hoe groter de kans op het ontstaan van een drinkwaterinfarct, met economische schade tot gevolg voor woningbouw, industrie en de inwoners van Nederland.”
Onderzoeken
Het ministerie van IenW laat weten dat het samen met het ministerie van BZK voor een mogelijke verplichting van drinkwaterbesparing (bijvoorbeeld door hemelwater- en grijswatersystemen) in het bouwbesluit meerdere onderzoeken gaat uitvoeren. Zo gaan de ministeries nog eens de gezondheidsrisico’s en mogelijke beheersmaatregelen in kaart brengen.
Integrale milieukosten
Verder komt er een nauwkeurige berekening van de integrale milieukosten van een nieuwe verplichting middels een Levenscyclusanalyse-methode (LCA). Ook een nadere uitwerking van de kosten en baten van individuele en collectieve systemen staat op het programma. Verder kijken de ministeries naar andere mogelijke maatregelen die leiden tot slimmer watergebruik in de gebouwde omgeving.