Effluent van afvalwaterzuiveringen zou in de toekomst kunnen dienen als proceswater. (foto: Waterschap Aa en Maas).

Waterschap Aa en Maas krijgt van de rijksoverheid 400.000 euro voor een pilot op de rioolwaterzuivering in Aarle-Rixtel. Dat maakte minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat maandag 12 februari bekend tijdens de Bestuurlijke Conferentie Delta-aanpak Waterkwaliteit en Zoetwater in Slot Zeist.

RWZI Aarle Rixtel is daarmee de eerste hotspot uit de hotspotanalyse waar maatregelen worden genomen. Het waterschap wil twee verschillende technieken gaan vergelijken en kijken welke techniek tot tachtig procent medicijnresten uit het water kan verwijderen. Het gaat om een proef met de oxidatie met ozon (1) en het gebruik van UV-licht in combinatie met waterstofperoxide (2). Het waterschap laat in een persbericht weten de pilot de komende twee jaar uit te willen voeren.

Hotspot
De RWZI in Aarle-Rixtel wordt in de hotspotanalyse op diverse maatlatten geïdentificeerd als hotspot. De emissie is hoog omdat het om een vrij grote zuivering gaat; Aarle-Rixtel zuivert het rioolwater van 161.000 inwoners. Daarnaast wordt het effluent geloosd op de rivier de Aa die uitmondt in de Maas. Omdat het Maaswater wordt gebruikt als drinkwaterbron, is het van belang dat er niet teveel medicijnresten in zitten. Ten slotte is het verwijderen van medicijnresten ook van belang voor de ecologische waterkwaliteit van de Aa.

Zuiveringstechnieken
In het kader van het project Schone Maaswaterketen zijn er op de RWZI al eerder proeven gedaan met zuivering via een koolstofpoeder. Dat poeder adsorbeert medicijnresten die daarna uit het water worden verwijderd. Door middel van poederkooldosering kan in het water een reductie van medicijnresten van circa 50 procent worden gerealiseerd. Waterschap Aa en Maas wil naast poederkooldosering nu ook technieken met een hoger rendement (80 procent) van medicijnresten uit effluent onderzoeken en bekijkt nu ook oxidatieve technieken.

Nek uitsteken
Waterschap Aa en Maas is het eerste waterschap dat samen met de rijksoverheid aan de slag gaat met de hotspots. De minister hoopt dat er meer waterschappen zullen volgen en dat ook de Unie van Waterschappen de handschoen oppakt. “Jaarlijks belandt er nu nog 140 duizend kilo medicijnresten in ons water. Dat is het gewicht van dertig olifanten. Voor waterschappen die hun nek willen uitsteken heb ik 30 miljoen euro beschikbaar waarmee zij snel nieuwe installaties kunnen bouwen”, aldus minister Van Nieuwenhuizen tijdens de waterconferentie.

30 miljoen
Demissionair staatssecretaris Sharon Dijksma stelde in oktober 2017 de dertig miljoen euro al beschikbaar voor het introduceren van aanvullende zuivering. Het huidige kabinet heeft die reservering overgenomen en Van Nieuwenhuizen liet gisteren zien dat zij de daad bij het woord voegt.