AM-TEAM, een spin-off van de Universiteit van Gent, heeft de Water Innovation Europe Award gewonnen in de categorie ‘Digital Water’. Met het Amozon computermodel kan AM-TEAM voorspellen hoe medicijnresten uit afvalwater verwijderd kunnen worden, waarmee de transitie naar waterhergebruik makkelijker wordt. AM-TEAM is een wereldspeler op het vlak van 3D-simulaties voor water-, farma- en biotechbedrijven.
Vier jaar lang werkte de jonge UGent spin-off, in samenwerking met partners in de VS en Europa, aan het revolutionaire computermodel. “Deze medicijnresten zijn dan wel onzichtbaar, maar ze moeten worden verwijderd vóór gezuiverd afvalwater in rivieren vloeit of alvorens we het, al dan niet voor menselijke consumptie, hergebruiken”, zegt Wim Audenaert, ceo & mede-oprichter van AM-TEAM. “En dat bood toch enkele uitdagingen. Enerzijds zitten er veel verschillende van dergelijke stoffen in afvalwater, waardoor je op heel veel verschillende parameters moet inzetten. Anderzijds zijn de concentraties zeer laag. Je kunt deze concentraties vergelijken met een mespuntje suiker in een olympisch zwembad, wat analyses zeer duur en complex maakt. Drie jaar geleden geloofden specialisten niet dat het ons zou lukken om deze uitdaging op te lossen. Ruim drie jaar later hebben we dankzij teamwork, de juiste skills, passie en visie het onmogelijke kunnen waarmaken: waterhergebruik is een feit.”
Besparing van geld, tijd en energie
Met het Amazone computermodel kan relatief eenvoudig voor honderden medicijnresten worden voorspeld hoe ze verwijderd kunnen worden. Dit bespaart ook de eigenaren van waterzuiveringen veel geld, tijd en energie. “Dit model leert hen zoveel over wat er in het water zit. We kunnen daarin met instellingen spelen of veranderingen in waterkwaliteit testen, terwijl dergelijke zaken in de praktijk eigenlijk zelfs nooit kunnen worden getest. We hoeven hiervoor zelfs niet op de locatie aanwezig te zijn”, licht Audenaert toe.
Waterhergebruik
Het Amozone model wordt nu in de VS en Europa toegepast in enkele grote projecten. In de Amerikaanse projecten wordt afvalwater omgezet in drinkwater. “We verwachten dat ons Amozone model een zeer belangrijke rol zal spelen in de transitie naar waterhergebruik”, vervolgt Audenaert. Ook in Europa zullen wij op grote schaal water hergebruiken in de komende tien jaar. Denk maar aan de waterschaarste en lage grondwaterstanden de laatste jaren. Stoppen met het lozen van gezuiverd afvalwater, maar het omzetten in drinkwater of water voor de industrie, kan veel problemen oplossen. Deze ‘mindshift’ zal een grote impact hebben op Europa, omdat deze projecten als voorbeelden gelden en de hele industrie inspireren.”
Water Innovation Europe Awards
Water Europe werd opgericht door de Europese Commissie om innovatie in de Europese watersector te stimuleren en te versnellen. Jaarlijks reikt deze organisatie de Water Innovation Europe Awards uit om de meest impactvolle innovaties te bekronen.