Opdrachtgevers, netbeheerders en grondroerders moeten voorafgaand en tijdens graafwerkzaamheden beter informatie uitwisselen om graafschade aan riolen te voorkomen. Hiervoor pleit onder meer Stichting RIONED in een recente publicatie.
Gemeenten kunnen als opdrachtgever en regisseur van de ondergrond een belangrijke rol spelen bij het terugdringen van graafschade. Daarvoor is nodig dat alle betrokkenen meer energie en betrokkenheid steken in onderlinge afstemming van werkzaamheden, aldus het Kabel- en Leidingoverleg, Stichting RIONED en Enexis in Graafschade voorkomen bij complex rioleringswerk. De publicatie is aangeboden aan Steven Adriaansen, voorzitter van het GPKL (Gemeentelijk Platform Kabels en Leidingen) tijdens het seminar Omgevingswet en de ondiepe ondergrond.
Rioleringswerkzaamheden
Eén op de vijf graafschades in Nederland ontstaat in het kader van rioleringswerkzaamheden. Hierbij is meer kans op graafschade vanwege de omvang van rioleringsprojecten, de diepe ligging midden in de weg en de beperkte ruimte in de grond van oude wijken. Uit onderzoek van riool gerelateerde graafschades van Enexis blijken drie belangrijke achterliggende oorzaken, namelijk onjuiste of onvolledige informatie, verouderde kabels en leidingen en tijdsdruk.
Strikte afspraken
De publicatie beveelt aan dat de netbeheerders, gemeenten en grondroerders met elkaar striktere afspraken maken over planning en het delen van informatie. De gemeenten moeten hun regierol adequaat invullen en voldoende menskracht inzetten. Voor alle betrokkenen vergt dit zowel praktisch overleg als elkaar kennen en vertrouwen. Ook is van belang om de CROW-richtlijn 500 Schade voorkomen aan kabels en leidingen consequent toe te passen.
Download hier de publicatie