![Bluerise03_preview](https://www.waterforum.net/wp-content/uploads/2017/10/Bluerise03_preview-696x392.jpeg)
Het Delftse Bluerise haalde binnen één dag na de start van de crowdfunding campagne via platform Symbid 250 duizend euro binnen voor het eerste project om met OTEC-technologie in Curaçao energie op te wekken uit de oceaan. De teller voor het tweede project in Jamaica staat inmiddels op 400 duizend euro van de benodigde 500 duizend euro.
Bluerise perfectioneerde de afgelopen jaren samen met de TU Delft en industriële partners de OTEC-technologie (Ocean Thermal Energy Conversion). De technologie maakt gebruik van het temperatuurverschil in oceanen om duurzame energie op te wekken. In de tropen is het water aan de oppervlakte 25 tot 30 graden, terwijl de temperatuur op 1000 meter diepte tussen de 4 en 6 graden ligt. Het temperatuurverschil maakt het mogelijk om een enorme hoeveelheid duurzame energie op te wekken.
Proefopstellingen
De OTEC-technologie is overigens niet nieuw. Zo werd de haalbaarheid van OTEC al na de energiecrisis in 1973 op land en voor kleinschalige toepassing op zee bewezen. Op Hawaii en in Japan en Zuid-Korea kwamen zelfs al proefopstellingen. “Doel is om de kilowatt uur prijs verder naar beneden te krijgen”, zegt Remi Blokker, CEO van Bluerise. “Voor systemen van meer dan 10 megawatt verwachten wij op termijn onder een kilowatt uur prijs van 5 eurocent te komen. Hiermee is de OTEC-technologie concurrerend met de meeste andere energiebronnen.”
Koeling
De focus van de projecten in Curaçao en Jamaica ligt in eerste instantie op het oppompen van zeewater van 4 tot 6 graden op duizend meter diepte. Hiermee kunnen gebouwen op een duurzame manier worden gekoeld in tegenstelling tot traditionele airconditioning. De huidige airconditioners gebruiken veel dure, niet duurzame elektriciteit en zorgen voor veel CO2-uitstoot.
De focus op de koeling biedt Bluerise volgens Blokker de mogelijkheid om de OTEC-technologie op te schalen van het lab naar de eerste commerciële versie. “Wij kunnen zo gebruikmaken van de infrastructuur die voor de koeling wordt aangelegd. Bovendien kunnen we hier straks duurzame energie aan toevoegen zodat wij onze klanten een 100 procent duurzame oplossing kunnen aanbieden”, stelt Blokker.
Partners
Bluerise verwacht volgend jaar te starten met de aanleg van de infrastructuur voor de projecten in Curaçao en Jamaica. Het Nederlandse bedrijf A. Hak is de beoogde aannemer voor de aanleg van de buizen en leidingen op land, terwijl voor het off shore gedeelte een onderaannemer wordt ingehuurd.
Robert Wright, CEO van New Leaf Power en partner van Bluerise in Jamaica kijkt uit naar de start van het project. “Bluerise biedt een schoon en goedkoper alternatief door koud zeewater van 100 meter diepte op te pompen om onze hotels te koelen. Deze manier van koelen is tien keer efficiënter, waarmee tot wel 90 procent van de energie kan worden bespaard. Uiteindelijk is dat wat onze klanten willen: goedkopere energie en goedkopere koeling die schoon en groen is.”
Bekijk hier een filmpje over de OTEC-technologie