In de Duitse waterindustrie heerst een digitaliseringskoorts en die zal over twee weken op de IFAT vakbeurs in München duidelijk merkbaar zijn. Veel exposanten tonen er hun nieuwste gedigitaliseerde versies van pompen, distributiesystemen en waterbehandelingsinstallaties. Met twee extra hallen is ‘s werelds grootste vakbeurs voor water, riolering, afval en grondstoffen groter dan ooit. De beurs vindt plaats van maandag 14 tot vrijdag 18 mei.
“Een lang gekoesterde wens is in vervulling gegaan. Met de twee extra hallen krijgen we eindelijk meer ruimte en kunnen we exposanten die grootser willen uitpakken tegemoet komen”, laat IFAT-directeur Stefan Rummel van Messe München weten. Dit jaar is ook de lay-out van de beursvloer aangepast. “Bezoekers zullen hun weg gemakkelijker en sneller vinden. Door de watertechnologie exposanten allemaal aan de westkant bij elkaar te brengen, zijn die straks via de west-ingang beter bereikbaar”, aldus Rummel.
Automatisering
Op IFAT is dit jaar veel aandacht voor slimme sensoren, robots en het Internet of Things. Een van de aanwezige exposanten is Siemens. De Duitse multinational heeft alle activiteiten op het gebied van de waterbehandelingstechnologie in 2013 weliswaar afgestoten, maar houdt zich nog wel bezig met de automatisering binnen de watersector. Siemens laat op de beurs laten wat er mogelijk is met automatisering in de watersector en toont onder meer systemen als Comos voor het ontwerpen van installaties en Simatic PCS7 voor procesbesturing.
Mobiel management
Ook veel kleine Duitse bedrijven zullen rond het thema Wasser 4.0 hun nieuwste ontwikkelingen presenteren. Zo demonstreert waterinstallatiebouwer PWT Wasser- und Abwassertechnik het mobiele managementsysteem Pramos dat gebruik maakt van een database waarin alle ontwerp – en productiegegevens over een waterbehandelingsinstallatie 24/7 automatisch worden bijgehouden. Die gegevens zijn vervolgens op elk moment en op elke locatie voor alle projectpartners en operators mobiel beschikbaar.
Onderzoek digitalisering
Op de stand van de Duitse vereniging voor gas en water (DVGW) staat het lopende onderzoeksproject Reifegradmodell Wasserversorgung 4.0 centraal. Dit project ontwikkelt een model voor de industriële digitalisering en toepassingsmogelijkheden in de watersector. “We hopen dat er zo een goed beeld ontstaat van de huidige praktijken van digitalisering in waterbeheer. Idealiter kan het model worden gebruikt om verbetermaatregelen door te voeren”, stelt Dirk Waider, vicepresident Water bij DVGW.
Drinkwater
IFAT breidt dit jaar uit met de drinkwatersector. “Veel exposanten hebben naast afvalwaterbehandelingstechnieken, ook technieken voor het bereiden van drinkwater”, licht IFAT-directeur Rummel toe. “Daarom hebben we besloten dat deel van de watersector er nu ook volwaardig bij te betrekken. DVGW treedt op als co-organisator. Zij gaan op het forum de presentaties verzorgen over drinkwater”, zo meldt Rummel.
Wetenschap en start-ups
Nieuw is ook een speciaal paviljoen (hall B4) voor wetenschappelijke instituten en start-ups. Samen met stands over opleiding en innovatieprocessen, geeft het paviljoen experience.science.future invulling aan de trend dat ondernemers de resultaten van wetenschappelijk onderzoek steeds sneller willen vertalen in nieuwe producten en diensten. Een van de start-ups is het Nederlandse bedrijf SenZ2 dat een radarsysteem ontwikkelde voor het meten van waterniveaus in rioolsystemen en oppervlaktewater. In het paviljoen experience.science.future zijn de hele week activiteiten met veel aandacht voor de circulaire economie zoals een Wereldcafé over het toekomstige hergebruik van afval.
Nederlandse exposanten
Nederland heeft twee paviljoenen op de beurs. In het gedeelte van de watertechnologie, is een groot paviljoen (hal B2 105/204) van de Nederlandse watersector. Voor Nederlandse bedrijven in de afvalverwerking is er een apart paviljoen. In totaal zijn er op de beurs 150 Nederlandse exposanten te zien waarvan ruim de helft uit de watersector.
De vorige editie van IFAT in 2016 telde ruim 3000 exposanten uit 59 landen en trok bijna 137.000 bezoekers uit 169 verschillende landen. De beurs telt 18 hallen met een vloeroppervlak van 220.000 m2.
Meer informatie: IFAT