Dunea heeft tegen verschillende personen aangifte gedaan voor het illegaal opendraaien van brandkranen tijdens de rellen in Den Haag. Bewoners van de wijk Duindorp hadden tijdelijk geen water door de verminderde waterdruk in dat deel van het distributienet doordat een pomp was uitgevallen. Dat probleem was 13 augustus verholpen. Dunea-monteurs hebben de kranen inmiddels dichtgedraaid. Ook zijn opengezette brandkranen in overleg met de brandweer voorzien van een slot.
Dunea zegt te begrijpen dat kinderen het leuk vinden om de brandkranen open te draaien. “Het water spuit twintig meter de lucht in, dat klinkt heel leuk. Maar wij zijn er niet blij mee. Het is voor ons geen kinderspel. Voor ons zit er achter zo’n grapje toch een hoop sores”, zegt de woordvoerder op de site van Omroep West.
Door het opendraaien van de kranen vermindert de waterdruk in het distributienet. Alle huishoudens in de omgeving hebben dan geen of weinig water meer. In totaal werden ruim 60 brandkranen opengedraaid, waardoor 90.000 liter per uur per kraan eruit kon spuiten. De afgelopen dagen heeft Dunea aangifte gedaan en zijn er minstens vier mensen opgepakt en vastgezet.
Gevaar voor volksgezondheid
Door deze drukdaling is er een reële kans dat verontreinigd water kan terugstromen in het distributienet. De drinkwaterkwaliteit is dan niet meer te waarborgen en de volksgezondheid kan dan in gevaar komen door het drinken van verontreinigd drinkwater.
Bovendien bestaat ook de kans op ‘bruin water’, door de hoge snelheid van het drinkwater komen de roestdeeltjes in de leidingen los en veroorzaken een bruine kleur. Dat kan uiteindelijk weer voor problemen zorgen bij het gebruik van apparatuur als wasmachines en CV-ketels.
Zover is het volgens Dunea echter niet gekomen. Het afgelopen weekend draaiden mensen nog maar 1 brandkraan open, mede gezien de inzet van politie en de noodverordening van de gemeente Den Haag om de rellen de kop in te drukken.
Brandkranen dichtgedraaid
Inmiddels zijn alle brandkranen weer dichtgedraaid door monteurs van het drinkwaterbedrijf. Ook zijn opengezette brandkranen voorzien van een slot. De brandweer kan er zo bij, maar moet een extra handeling verrichten als er brand is. Volgens de woordvoerder zijn het vooral jongeren die de brandkranen opendraaien. “Brandkranen krijg je niet zomaar open. Daar moet je echt wel wat voor doen. Het zijn dus geen kinderen die zomaar even een stoeptegel wegtrekken en een brandkraan opendraaien. Het zijn echt groepen die dit doen.”
Pluim voor de monteurs
Wim Drossaert, directeur Dunea, geeft op Twitter een dikke pluim aan de Dunea monteurs die de illegaal geopende brandkranen hebben moeten sluiten. “Zij hebben daarmee risico’s voor waterkwaliteit, verspilling van drinkwater en schade aan de omgeving grotendeels voorkomen. Dank aan de politie Den Haag en de brandweer.”