Alleen Nederland, Cyprus en Hongarije treffen in alle stroomgebieden maatregelen voor ecologisch stromende wateren. Daarmee behoort Nederland tot de top 3 in Europa. Deze maatregelen zijn van belang voor de waterkwaliteit en de beschikbaarheid van water. In Frankrijk worden er slechts in twee stroomgebieden maatregelen voor ecologische stromende wateren uitgevoerd. Dat schrijft het Europese Milieuagentschap (EEA) in een nieuw rapport over water stress in Europa.
Het Europese Milieuagentschap schrijft in het rapport dat de langdurige overexploitatie van natuurlijke hulpbronnen in alle lidstaten zijn tol begint te eisen. De onderzoekers vrezen dat dit kan leiden tot een onomkeerbare verslechtering van de waterkwaliteit en de beschikbaarheid van grondwater en oppervlaktewater. Die watertekorten zouden op hun beurt weer leiden tot blijvende negatieve effecten op de natuur, de kwaliteit van leven en de economie. Stromende wateren moeten voorkomen dat in bepaalde gebieden verdroging optreedt.
Duurzaam watergebruik KRW-aanpak
De Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) richt zich niet alleen op waterkwaliteit, maar ook op duurzaam watergebruik op basis van de op lange termijn beschikbare watervoorraden. De richtlijn bevat bepalingen om de efficiëntie van het watergebruik te verbeteren. Met de artikelen 1, 9 en 11 schept de Europese waterrichtlijn een kader voor maatregelen tegen watertekorten, waarbij de relatie tussen waterkwantiteit, waterkwaliteit en ecologische toestand wordt benadrukt.
Slechte waterkwaliteit
Volgens het Europese Milieuagentschap voldeed 58 procent van de Europese wateren in 2015 niet aan de waternormen door wateronttrekking. In Nederland is de onttrekking van oppervlaktewater door de landbouw het grootste probleem. Tussen 2010 en 2015 voldeed slechts veertig procent van 111.000 meren, rivieren, riviermondingen en kustwateren aan de eisen voor een goede ecologische toestand. Dat bleek uit het laatste rapport ‘State of Water’ dat het Europese milieuagentschap (EEA) in 2018 publiceerde.
Stromende wateren
In Nederland was de situatie in die periode nog slechter. Slechts twee wateren voldeden aan de norm. Dat komt onder meer omdat we in ons land veel kunstmatige wateren hebben. Nederland heeft in totaal 697 rivieren en meren die voor de Kaderrichtlijn Water aangemeld. In de nieuwe Europese rapportage over water stress krijgt Nederland een pluim van het Europese milieuagentschap omdat de aanbeveling voor het realiseren van stromend water hier in alle wateren aandacht krijgt.
Water beschikbaarheid
Uit de rapportage blijkt verder dat er een groot verschil is in de beschikbare hoeveelheid water per hoofd van de bevolking in Europa. In Malta gaat het om 120 m3 per jaar, terwijl er voor een inwoner in Noorwegen jaarlijks 70.000 m3 beschikbaar is. Tussen 1990 en 2017 is de beschikbare hoeveelheid water per inwoner in Zuid-, West- en Noord-Europa afgenomen. Ongeveer 30 procent van de Europese bevolking heeft op dit moment last van water stress. Uitvoering van het KRW-beleid zouden de tekorten aan het grond- en oppervlaktewater kunnen verminderen.
Lees hier meer nieuws uit de watersector