Directeur Ignaz Worm van Envaqua (rechts) vorig jaar op de Aqua Nederland Vakbeurs(foto: Jac van Tuijn).

De leden van de brancheorganisatie voor milieu en watertechnologie ENVAQUA waren tot gisteren redelijk positief over de gevolgen van de coronacrisis voor hun bedrijven. Directeur Ignaz Worm krijgt nu steeds meer signalen dat opdrachtgevers projecten intrekken. “Ik verwacht dat de grote klap nog moet komen. Binnen drie tot vier maanden hebben we een duidelijker beeld.”

ENVAQUA -directeur Ignaz Worm heeft dagelijks video-calls met de leden van een van de zeven expertgroepen van de brancheorganisatie voor leveranciers en producenten van milieu- en watertechnologie. Hierin zijn gemiddeld tussen de 5 en 35 bedrijven per expertgroep actief. Uit de gesprekken komt een wisselend beeld naar voren. “Iedereen heeft last van de coronacrisis. De meeste medewerkers werken thuis en waar dat niet gaat hebben bedrijven de gangbare maatregelen genomen om de verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen”, licht Worm toe.

Creatief in aanpak crisis

ENVAQUA-leden zijn volgens hem creatief in de aanpak van de crisis. Zo haalt een leverancier van zwembadtechnologie in overleg met de opdrachtgever onderhoudswerkzaamheden naar voren nu zwembaden leegstaan. De waterschapsmarkt draait vooralsnog goed door. Ook met bijzondere projecten, zoals het aantonen van het coranavirus dna in afvalwater van rwzi’s.

Adviesbureaus hebben eveneens nog volop werk. Industriële opdrachtgevers gaan ook door met onderhoud en inspectiesprojecten die met veiligheid hebben te maken, zoals oplossingen om legionella in koeltorens te voorkomen. Daarnaast is er een klein aantal leden, met name actief in desinfectie, die het aantal opdrachten ziet toenemen. De recreatiemarkt, zoals campings, is echter volledig ingestort.

Industriële opdrachtgevers stellen projecten uit

Tegelijkertijd ziet Worm dat industriële opdrachtgevers projecten uitstellen. “Ik sprak gisteren met een lid dat technologie voor vast/afvalscheiding produceert. Afgelopen vrijdag borrelden ze nog online met de Amerikaanse financier en de opdrachtgever over de start van een project in Nigeria. Zaterdag kregen ze een mail uit de VS dat het project vooralsnog toch niet doorgaat. De betrokken ambtenaar van een Amerikaans ministerie kon door de coronacrisis niet de vereiste handtekening onder een bepaald document zetten.”

Geen problemen met wegtransport

De ENVAQUA-leden ervaren vooralsnog slechts beperkte problemen met wegtransport in Europa. Ze krijgen nog steeds grondstoffen en halffabricaten aangeleverd. Ook kunnen ze in de EU hun producten leveren, soms met enige vertraging door grenscontroles. Het luchtvaartverkeer voor vracht is wel volledig ingestort. Ook laten leveringen van halffabrikaten uit China op zich wachten.

Worm ziet ook lichtpuntjes in de crisis. “Er zijn steeds meer leden die elkaar onderling ondersteunen. Bijvoorbeeld door staalproductiefaciliteiten ter beschikking te stellen. Of neem een organisatie als TNO. Ze halen nu onderzoeksprojecten naar voren, zodat ze na de crisis over de juiste tools beschikken voor commerciële opdrachten.”

NOW-regeling niet in groten getale aangevraagd

Vooralsnog heeft circa een kwart van de leden de NOW-regeling aangevraagd om omzetverlies te compenseren, stelt Worm. “Het merendeel is druk bezig geweest met de voorbereidingen, maar ik hoor nog niet dat de regeling in groten getale is aangevraagd.”

De ENVAQA-directeur maakt zich wel zorgen of er straks nog genoeg steun is voor de ondernemers in zijn achterban. “Horeca, kappers en tandartsen bijvoorbeeld zagen hun omzet in één klap met honderd procent dalen. Bij onze leden gaat dat veel geleidelijker. Over drie tot vier maanden hebben we hier een duidelijker beeld van. Ik hoop dat er dan ook voor onze achterban nog voldoende steun beschikbaar is.”

De crisis toont volgens hem ook aan hoe afhankelijk Europa is geworden van landen, zoals China, voor essentiële producten in de waardeketen van de leveranciers en producenten van milieu- en watertechnologie. “Ik verwacht dat er na de crisis meer waardering komt voor circulariteit en lokale productie. Dat sluit goed aan bij de speerpunten van ENVAQA.”