De Stedelijke Wateratlas voor Europa is gericht op het delen van kennis door het werk van wetenschappers, kunstenaars, politici en gemeentelijke belanghebbenden te combineren met dat van de scholieren en docenten. De atlas presenteert deze kennis op een nieuwe, toegankelijke en aantrekkelijke manier. De eenvoudige taal en intuïtieve illustraties maken de atlas ook geschikt voor docenten en kinderen, die een belangrijke rol kunnen spelen bij de bescherming van de water in de stad.
City Blueprints
De City Blueprints, ontwikkeld door KWR Watercycle Research Insitute, geven de stedelijke prestaties weer van het waterbeheer in meer dan 40 Europese steden en regio’s, samen met een aantal buitenlandse voorbeelden. De City Blueprints illustreren van elke stad de watervraag, de beschikbaarheid, overstromingen en droogterisico’s en de financiële, sociale en ecologische trends, maar ook de watervoetafdruk. Elke stad wordt beoordeeld met een Blue City Index (BCI), die varieert van 0 tot 10. Dit is de totale score op basis van de 25 indicatoren van de blauwdruk van de stad. Amsterdam is de best presterende stad met een BCI van 8.3.
Voedselconsumptie
Een opvallend feit dat in de atlas naar voren komt is de grote hoeveel water dat nodig is voor de Europese voedselproductie. Er zijn grote verschillen in het waterverbruik per voedselsoort. De illustraties in de atlas tonen aan dat door een verschuiving naar gezondere voeding (o.a. minder vlees) en door het verminderen van voedselverkwisting, heel veel water bespaard kan worden in Europa.
Samenwerking
De Stedelijke Wateratlas voor Europa is het resultaat van samenwerking tussen het Gemeenschappelijke Onderzoek Centrum van de Europese Commissie (Joint Research Centre), Fundació CTM Centre Tecnològic, KWR, Universiteit Utrecht, het European Innovation Partnership on Water (EIP Water), en het waternetwerk voor Europese regio’s en steden (NETWERC H2O). De atlas is een product van het BlueSCities project gefinancierd door Horizon 2020 van de Europese Commissie.
Lees hier het document