Europese Commissie wil toelating glyfosaat verlengen

, 76% van het wereldwijde gebruik van glyfosaat is in de landbouw (foto: EU persdienst).

De Europese Commissie werkt achter de schermen aan de volle Europese toelating van het controversiële middel glyfosaat, blijkt uit een gelekt document dat in handen kwam van milieuorganisatie Pesticide Action Network Europe (PAN). Het zou gaan om een standaardverlenging van 15 jaar. De Commissie baseert haar beslissing op een eerste samenvatting van het onderzoek van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA).

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) concludeerde deze maand in een eerste concept van een onderzoek dat er ‘geen reden is voor ernstige zorgen over glyfosaat’ voor mens, dier of de omgeving. Duizenden studies (2.400 studies, 180.000 pagina‘s) met betrekking tot effecten voor mens, dier en milieu werden bekeken. Tientallen deskundigen van de Efsa en van verschillende lidstaten waren bij het onderzoek betrokken.

Daarop besloot de Europese Commissie alvast de conceptverlenging van glyfosaat klaar te leggen. In september dit jaar wordt het debat vervolgd over een eventuele verlening van de Europese toelating.

Onderzoek EFSA

EFSA stelt dat mag worden verwacht dat producten op basis van glyfosaat aan de veiligheidseisen van de EU-wetgeving zullen blijven voldoen. Eind juli komt de EFSA met de definitieve conclusie van het onderzoek en later deze zomer volgt de rest van de onderzoeksdocumenten. Milieu-organisaties hebben geschokt gereageerd en vermoeden dat de voedselwaakhond beïnvloed wordt door een sterke industriële lobby. Volgens PAN probeert de Europese Commissie het publieke debat en de wetenschappelijke vraagtekens rondom glyfosaat uit de weg te gaan door het concept van de verlenging vast klaar te leggen.

Controversieel middel

De onkruidverdelger glyfosaat is controversieel. Het onkruidbestrijdingsmiddel werd door een afdeling van wereldgezondheidsorganisatie WHO in 2015 bestempeld als “waarschijnlijk kankerverwekkend bij mensen”. In 2017 werd de onkruidverdelger, onder veel controversie, toegelaten in de Europese Unie voor 5 jaar. In december 2022 werd de licentie opnieuw verlengd met een jaar. Toen stelde de Europese Commissie nog voor om de toelating van glyfosaat met maximaal een jaar te verlengen, zodat alle herbeoordelingen van het middel goed kunnen worden afgerond.

Verbod in Nederland?

In Nederland lijkt het gebruik van glyfosaat bij graslandvernieuwing en het doodspuiten van vanggewas juist op z’n einde te lopen. Landbouwminister Piet Adema heeft eerder namelijk gezegd dat hij alternatieven voor glyfosaat verplicht wil stellen, al is dat er nog niet van gekomen. Daarentegen heeft het Nederlandse College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb), op grond van wetenschappelijke cijfers, altijd geconcludeerd dat glyfosaat veilig te gebruiken is.