Met ingang van 4 januari heeft Gerard Sanderink zijn bestuurlijke taken bij Oranjewoud N.V en haar dochterondernemingen Antea Group en Strukton Groep neergelegd. Ook bij ict-bedrijf Centric heeft hij dat gedaan. Louis Luijten, non-executive boardmember van Centric, neemt zijn rol over als bestuursvoorzitter. De raad van commissarissen van Oranjewoud N.V. zoekt nog naar een passende invulling van de opengevallen posities.
Aanleiding voor het terugtreden is de ontstane onrust rond de persoon Gerard Sanderink. Zowel Sanderink als Oranjewoud en Centric stellen dat het zijn eigen beslissing is. Hij zou daarmee rust willen creëren rond beide bedrijven. De 72-jarige Sanderink kwam eind december in opspraak toen bleek dat hij zich ernstig had misdragen tijdens een bezoek van de deurwaarder. Die kwam beslagleggen op bewijsmateriaal, maar dat werd ter plekke door Sanderink vernietigd. Ook bedreigde de Twentse multimiljonair bij die gelegenheid een politie-inspecteur.
Vete met voormalige geliefde
De deurwaarder wilde beslagleggen op bewijsmateriaal voor het langlopende juridische conflict tussen Sanderink en zijn voormalige geliefde Brigitte van Egten, die hij aan de kant zette nadat hij bevriend raakte met Rian van Rijbroek, een zelfverklaarde cyberdeskundige. Bij haar beweringen worden door kenners veel vraagtekens gezet. Sinds Van Rijbroek in Sanderinks leven is, vecht hij een vete uit met Van Egten. Daarin werd hij keer op keer in het ongelijk gesteld, maar meermalen lapte hij die vonnissen aan zijn laars. Ook bij zijn bedrijven heerste onrust. Zo vertrok een groot deel van de top van Centric, dat veel IT-projecten verzorgt voor de overheid.
Beursnotering
Hoewel Oranjewoud, waar Antea en Strukton onder vallen, een beursnotering heeft, is het bedrijf bijna volledig in handen van Sanderink. Slechts iets meer dan 2 procent van de aandelen zijn niet in zijn bezit. Centric is niet beursgenoteerd.