Nog altijd te weinig meisjes in bèta, techniek en ICT
Vijftien meiden van CSG Comenius in Leeuwarden komen op donderdag 11 april naar WaterCampus Leeuwarden om kennis te maken met watertechnologie. Ze gaan actief aan de slag: zo is er een pipetteerwedstrijd en ze leren hoe je water kunt ontkleuren of hoe je dna uit speeksel kunt halen. De activiteiten worden georganiseerd door WaterCampus-partners Wetsus, het Waterapplicatiecentrum (WAC) en het Centre of Expertise Water Technology (CEW) in het kader van Girlsday. In het hele land organiseren bedrijven op deze dag activiteiten voor meisjes in bèta, techniek en ICT. Het thema van Girlsday is dit jaar heel toepasselijk ‘Water!”.
Potentiële watertechnologen
Bij Wetsus krijgen de tweedeklas havo- en vwo-meisjes een korte uitleg over WaterCampus, de opleidingsmogelijkheden en de baanperspectieven in de watertechnologie. Vervolgens gaan ze zelf werken met proefopstellingen in het laboratorium van Wetsus en het Waterapplicatiecentrum (WAC). Na een gezamenlijke lunch in de WaterBar kunnen de potentiële (water)technologen speeddaten met de vele bètavrouwen die bij de WaterCampus-partners werken. Zij kunnen uit eigen ervaring vertellen over hun studie en carriere in deze sector.
10.000 meisjes
Niet alleen bij WaterCampus Leeuwarden doen meisjes mee met Girlsday, in het hele land gaan meer dan 10.000 meisjes aan de slag bij honderden bèta, technische en ICT bedrijven. Het initiatief is van VHTO, Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek, in samenwerking met het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en TechniekTalent.nu. Aanleiding voor hun activiteiten is het feit dat er nog steeds te weinig meisjes voor deze sector kiezen en het doel is om hun participatie te vergroten. Girlsday geeft meisjes van 10-15 jaar de kans zich breed te oriënteren op hun toekomstmogelijkheden.
De landelijke opening is in Rotterdam, waar Wetsus ook vertegenwoordigd is met praktische doe-activiteiten.