iFLUX, de nieuwste spin-off van UAntwerpen en VITO, ontwikkelde een innovatieve grondwatermonitor om de verspreiding van bodemverontreiniging nauwkeurig en efficiënt in kaart brengen. De spin-off opende 7 december officieel haar deuren op het Wetenschapspark van de Universiteit Antwerpen in Niel.
Complexe bodemverontreiniging gaat volgens iFLUX vaak gepaard met een eindeloos lang en veel te duur saneringsproces. Oorzaak is de onzekerheid over wat er echt onder de grond beweegt. Traditionele metingen maken enkel een ‘snapshot’ van de verontreiniging in de bodem: met welke stof en in welke hoeveelheid is een bepaalde plek vervuild?
Langere periode
De jonge spin-off iFLUX pakt het op een innovatieve manier aan en kijkt gedurende een langere periode naar de verspreiding van de vervuiling via het grondwater richting drinkwaterbekkens of woonzones. Zo ontstaat volgens iFLUX er een veel preciezer beeld van de verontreiniging en het risico, en kan de sanering efficiënter en sneller gebeuren.
Gepatenteerde technologie
“We maken gebruik van onze eigen, gepatenteerde technologie”, leggen oprichters Goedele Verreydt en Tim Op ’t Eyndt uit. “Samen met een erkende bodemdeskundige stellen we een monitoringsplan op dat de waterflux bepaalt. Na de meetcampagne analyseren en interpreteren wij deze data, die vaak cruciaal zijn voor de deskundige om risico’s correct in te kunnen schatten en om de meest efficiënte saneringstechniek toe te passen.”
Lees hier het persbericht