Jonatan Godinez Madrigal, onderzoeker bij IHE Delft, ontvangt op 6 juli van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij van Wetenschappen (KHMW) de prijs voor het beste interdisciplinaire proefschrift van Nederland. Zijn promotieonderzoek was gericht op een waterconflict in Mexico.
Uit 76 inzendingen werd het proefschrift van Godinez Madrigal, getiteld ‘Paradigm lost – on the value of lost cause in transforming cities and water systems’ development pathways’, unaniem gekozen door de jury. Godinez Madrigal begon het conflict over het El Zapotillo-project in 2015 te bestuderen. Al meer dan 16 jaar zorgt dit project voor spanningen binnen de Mexicaanse staat Jalisco. De bouw van een dam in het stroomgebied van de Verde-rivier was bedoeld om de watervoorzieningsproblemen in twee prominente steden aan te pakken. Het project vormde echter ook een bedreiging voor drie dorpen, waardoor de huizen en het voorouderlijk land van hun bewoners het risico liepen te overstromen.
Doorbraak
De bouw van de dam leidde tot een conflict dat lange tijd als hardnekkig werd beschouwd. Ondanks het belang ervan, was het echter niet uitgebreid bestudeerd. Door samen te werken met de gemeenschappen en werkbare alternatieve oplossingen voor te stellen voor zowel de watervoorziening van de steden als de veiligheid van de dorpen, faciliteerde Godinez Madrigal een doorbraak voor de betrokken partijen.
Erkenning
“Deze prijs is een erkenning van de onwrikbare vastberadenheid van de Mexicaanse gemeenschappen van Temacapulín, Acasico en Palmarejo om overweldigende onderdrukking en oplegging van de staat te weerstaan”, zegt Godinez Madrigal. “De vasthoudendheid van de getroffen gemeenschappen overstijgt ruimte en tijd en is een baken van hoop geworden voor vele andere gemeenschappen over de hele wereld die strijden voor gerechtigheid en duurzaamheid.”
Maatschappelijke impact
Pieter van der Zaag, hoogleraar Watermanagement bij IHE Delft en promotor van Godinez Madrigal: “De interdisciplinaire benadering van dit onderzoek laat zien hoe een sociaal wetenschapper de monodisciplinaire perspectieven van waterexperts kritisch kan onderzoeken, resulterend in de formulering van geheel nieuwe ontwikkelingsscenario’s die kunnen worden geëvalueerd door de getroffen burgers. Dit benadrukt op overtuigende wijze het interdisciplinaire karakter van het onderzoek, dat een tastbare maatschappelijke impact heeft gehad.”