InfraTech

Na vier intensieve dagen in Rotterdam Ahoy heeft InfraTech 2025 de deuren weer gesloten. De zestiende editie van het tweejaarlijkse evenement dat de gehele infrasector samenbrengt brak alle records. Maar liefst 23.344 bezoekers bezochten de vakbeurs, die met meer dan 500 exposanten ruim en 200 kennissessies de hele week tot de nok gevuld was. Daarmee heeft de beurs wederom bewezen hét platform te zijn waar de toekomst van de infrastructuur vorm krijgt.

InfraTech 2025 werd officieel geopend in het Rijkswaterstaatpaviljoen, waar direct de nadruk werd gelegd op het belang van samenwerking in de sector. Annemieke den Otter, Exhibition Manager van InfraTech, blikt terug op deze opening: “We hoorden direct in het eerste panel al dat samenwerken essentieel is om de uitdagingen in de sector aan te pakken. Het is prachtig om te zien dat de woorden van voorgaande edities nu steeds vaker worden omgezet in actie.” Ze benadrukte dat InfraTech hét platform is waar alle opdrachtgevers en opdrachtnemers uit de sector samenkomen: “Ik heb de juiste beslissers bij elkaar gezien, die niet alleen geïnformeerd werden, maar ook echt in gesprek gingen.”

Martin Wijnen, sinds een jaar directeur-generaal van InfraTech-gastheer Rijkswaterstaat, was onder de indruk van wat hij op zijn eerste InfraTech allemaal zag en hoorde: “Wij realiseren ons dat we onze opgaven alleen kunnen invullen met alle partijen die hier aanwezig zijn. Vernieuwing is cruciaal, maar de grootste uitdaging ligt in de implementatie ervan in onze processen.” Hij waarschuwde voor de grote vervangings- en renovatieopgave en riep op tot intensieve samenwerking tussen overheid en markt om deze uitdaging te kunnen realiseren.

Innovatie en verduurzaming als drijvende kracht
Duurzaamheid en innovatie vormden opnieuw een belangrijke pijler van de beurs. Pieter Litjens, directeur van CROW, bepleitte hoe digitalisering kan bijdragen aan de uitdagingen in de sector: “Beter samenwerken dan we ooit hebben gedaan is de opgave. Digitalisering en dataverzameling kunnen ongelofelijk helpen om het tekort in de arbeidsmarkt bijvoorbeeld op te vangen.”

Minister van Infrastructuur en Waterstaat Barry Madlener prees de innovatieve kracht die zichtbaar was op de beurs: “Voor mij als minister is het geweldig om te zien hoeveel slimme oplossingen er zijn voor de grote problemen waar we voor staan. We moeten veel onderhoud plegen met zo min mogelijk overlast en met beperkte budgetten, maar innovaties kunnen daarbij enorm helpen.” Hij zei zich hard te maken voor meer investeringen in infrastructuur: “Dit is een sector die soms wordt onderschat, maar die cruciaal is voor onze economie en samenleving.”

Pieter van Oord, President en CEO van Royal Schiphol Group, besprak hoe goede samenwerking en contractvormen essentieel zijn voor succesvolle projecten: “Aannemers hebben het voor het kiezen. Ze kunnen voor zowel Rijkswaterstaat, ProRail als gemeentes werken. Wij geloven op Schiphol heel sterk in langetermijnpartnerships en willen aannemers verleiden om voor ons te komen werken.” Hij merkte op dat Schiphol, als een van de meest iconische bedrijven van Nederland, aantrekkelijk blijft voor bouwpartners.

De waterbouw als fundament van Nederland
Andrea Vollebregt, directeur van de Vereniging van Waterbouwers, wees op het belang van de waterbouwsector: “Waterbouw is het fundament van ons land. We staan voor grote uitdagingen zoals verduurzaming, de vervangings- en renovatieopgave en de continuïteit van werk op het gebied van waterveiligheid en waterbeheer.” Daarnaast hamerde ze op de noodzaak om te investeren in talent: “De waterbouw heeft te maken met arbeidsmarktkrapte, en we moeten blijven investeren in jong talent door samen te werken met onderwijsinstellingen en bedrijven.”

De impact van InfraTech
InfraTech 2025 bood een uitgebreid kennisprogramma met meer dan 200 sessies, verspreid over verschillende themapleinen. Onder de zes hoofdthema’s – Human Capital, Klimaat & Verduurzaming, Vervanging & Renovatie, Mobiliteit & Logistiek, Digitalisering en Ondergrondse Infra – werden belangrijke ontwikkelingen en best practices gedeeld. Zo werden innovaties in brug-, sluis- en tunnelrenovatie besproken in het Rijkswaterstaatpaviljoen, terwijl in het Software Theater digitale transformaties binnen de sector centraal stonden.

Andere noemenswaardige programmaonderdelen waren de sessies over de implementatie van de vernieuwde UAV-GC 2025, waarin de nieuwste contractvormen werden besproken en de workshops over circulaire infrastructuur. In het Kennistheater werden de nieuwste technieken gepresenteerd, waaronder duurzame asfaltmengsels en biobased bouwmaterialen. Ook was er veel aandacht voor de energietransitie binnen infrastructuur, met sessies over waterstof als alternatieve brandstof en de elektrificatie van bouwmaterieel.

Annemieke den Otter is trots op de programmacommissie die de vele kennissessies heeft samengesteld: “Daarnaast is er dit jaar voor het eerst een Young Professional route geïntroduceerd om jong talent direct in contact te brengen met bedrijven in de sector. Ook dat was een succes.”

Marc van Leeuwen van gastheer Gemeente Rotterdam zag een belangrijke rol weggelegd voor alle bedrijven en organisaties in de sector bij het aantrekken van talent: “Wij zijn al verliefd op onze sector, maar niet iedereen weet hoe fantastisch deze sector is. Het is belangrijk dat we onze sector beter in de etalage zetten. Hier op InfraTech zie je jonge mensen rondlopen die denken: ‘Wauw, wat is dit gaaf!’”

Blik op de toekomst
InfraTech 2025 heeft wederom laten zien hoe belangrijk het is om als sector samen te komen en kennis te delen. De komende jaren zullen in het teken staan van enorme uitdagingen, maar de innovaties en samenwerkingen die op deze beurs zijn gestart, zullen een cruciale rol spelen in het toekomstbestendig maken van de Nederlandse infrastructuur. Met deze succesvolle editie achter de rug, kijkt de organisatie nu al uit naar de volgende InfraTech in 2027.

De volgende InfraTech vindt plaats van 12 tot en met 15 januari 2027. Van 13 tot en met 15 januari 2026 is InfraTech Duitsland in Essen.