Kleinschalig afval- en rioolwater zuiveren en hergebruiken voor mensen in het buitengebied of militairen in het veld. Dat is wat de BlueElephant, een nieuwe zuiveringsunit met membraanfilter door Jotem Waterbehandeling en partners ontwikkeld, doet. Op termijn zou het een duurzaam alternatief moeten zijn voor de grote, centrale zuiveringsinstallaties. Op 15 december werd het nieuwe prototype van de BlueElephant, in het bijzijn van het bestuur van waterschap Vechtstromen, onthuld op de zuivering Sumpel in Almelo.
Afvalwater hergebruiken en de footprint verkleinen, dat is de essentie van de ontwikkelde zuiveringsunit BlueElephant van Jotem Waterbehandeling en Rob van Opdorp Product-Designs. Het hart van de zuivering is een slimme membraanfilter die aanzienlijk minder energie verbruikt, robuust is en die makkelijk modulair ingezet kan worden. Een soortgelijk zuiveringssysteem was begin dit jaar gereed om te testen, ‘Power up your Poop’ genoemd, mede ontwikkeld met de grootste eenheid van de Koninklijke Landmacht. Defensie heeft er nu 2 van in gebruik. Zij zijn echter ook geïnteresseerd in de nieuwe BlueElephant, omdat de kosten daarvan lager zijn. Waterschap Vechtstromen draagt bij aan de ontwikkelkosten van BlueElephant en gaat het eerste model ook testen.
Innovatief en kosteneffectief
Innovatieve technologieën en een nuchtere Twentse aanpak lagen ten grondslag aan de afvalwaterzuivering van BlueElephant. De installatie huisvest miljoenen bacteriën in een reactor om afvalwater te zuiveren. De gebruikte technologie is gebaseerd op membraanfiltratie als tweede stap, na de reguliere actiefslibbehandeling. Daarbij verwijderen de membranen actief slib en ander organisch materiaal. Deze componenten, de processturing en vooral de mobiliteit en brede inzetbaarheid maken het geheel zeer innovatief. Doordat de installatie heel compact is, zuivert het flexibel, snel en kosteneffectief afvalwater.
Capaciteit: 50 tot 150 personen
BlueElephant kan dagelijks het afval- en rioolwater reinigen dat 50 tot 150 personen samen produceren, overeenkomend met 4 tot 4,5 kuub rioolwater. Het precieze aantal is afhankelijk van het waterverbruik per persoon, dat zal voor militairen in het buitenveld lager zijn dan bijvoorbeeld voor bewoners in het buitengebied, in jachthavens of festivalbezoekers. Het water dat eruit komt is schoon genoeg om bijvoorbeeld tijdens militaire missies op locatie toiletten mee te spoelen of voertuigen af te spuiten. Zo wordt het water hergebruikt en de footprint verkleind.
Vechtstromen Innovatiefonds
De bedoeling is om BlueElephant breder door te ontwikkelen in de praktijk. Waterschap Vechtstromen betaalt dus mee aan de ontwikkeling en heeft daartoe 250.000 euro in het Vechtstromen Innovatiefonds geïnvesteerd. Met de toegekende bijdrage kunnen de betrokken partners, Jotem Waterbehandeling, Rob van Opdorp Product-Designs, Wereld Waternet, Hogeschool Saxion (lectoraat International Water Technology) en de Koninklijke Landmacht, een testlocatie inrichten en meerdere prototypes bouwen.
“Aangezien de BluElephant op termijn een interessant alternatief kan zijn voor de grote, dure installaties die het waterschap nu beheert, vinden we het belangrijk dat het concept wordt doorontwikkeld in de praktijk”, zegt Erik Lievers, bestuurder van waterschap Vechtstromen, op de website. “We willen dat zo straks woonwijken, bedrijventerreinen en andere gebruikers zelfstandig en op locatie hun afvalwater duurzaam en effectief reinigen en hergebruiken. Daarmee kan de BluElephant een belangrijke bijdrage leveren aan de kwaliteit van ons grond- en oppervlaktewater en mogelijk uitdroging van hogere zandgronden tegengaan en herstellen.”
Het is de bedoeling om de innovatieve, compacte zuivering op relatief korte termijn op de markt te introduceren en daarmee ook een verdere bijdrage te leveren aan de regionale economie en de werkgelegenheid in de regio.