Mag je worden uitgestrooid op het water?

adverteren watersector Online zichtbaar

De dood is iets waar helaas niemand aan ontkomt. Het enige wat je kunt doen, is alles gedaan hebben wat op je bucketlist stond en de juiste uitvaartverzekeringen nemen. Mensen hebben echter wel de vrijheid om te bepalen wat er met hun lichaam gebeurt na hun overlijden. Zo kiezen steeds meer personen ervoor om uitgestrooid te worden. Sommigen willen het liefste op het water worden uitgestrooid. Maar mag dit eigenlijk wel? Het antwoord hierop verschilt per land. Daarom hebben we in deze blog deze vraag beantwoord, per populaire plek om uitgestrooid te worden. Lees dus verder om te weten waar dit wel en niet mogelijk is.

Nederland

In Nederland zijn er strikte regels voor het verstrooien van gecremeerde resten op het water. Op open zee bestaan deze regels niet, maar op ander open water is dit een ander verhaal. De familie van de overledene moet eerst om toestemming vragen bij Rijkswaterstaat. Het is ook noodzakelijk om biologisch afbreekbare urnen en bloemen te gebruiken om aan de regelgeving te voldoen en de impact op het milieu te minimaliseren, zoals ook bij stoffen als PFAS gebeurt. Daarnaast mogen bepaalde rivieren, dammen en kanalen niet gebruikt worden voor crematie vanwege hun speciale betekenis of omdat ze deel uitmaken van een natuurreservaat.

Duitsland

In Duitsland verschillen de regels voor het verstrooien van as op het water per staat. Over het algemeen moet de as minstens drie zeemijlen uit de kust worden verstrooid en in water dat niet dieper is dan 500 meter. Daarnaast is het belangrijk om de as weg te houden van scheepvaartroutes en beschermde gebieden. Het verstrooien van as moet ook voldoen aan regionale voorschriften en eventuele lokale verordeningen.

België

In België zijn burgers verplicht om bepaalde regels te volgen als het gaat om het verstrooien van as op het water. Deze regels omvatten het verkrijgen van toestemming van de burgemeester van de stad of het dorp, het gebruik van een milieuvriendelijk vaartuig dat het water niet vervuilt en een afstand van minstens 500 meter tot badzones of havens. Bovendien moeten de urnen die voor de verstrooiing worden gebruikt van biologisch afbreekbaar materiaal zijn gemaakt. Deze regels helpen om ervoor te zorgen dat de as wordt uitgestrooid op een respectvolle manier die niet schadelijk is voor het milieu.

Frankrijk

In Frankrijk verschillen de regels voor het verstrooien van as op water van regio tot regio. Over het algemeen is het echter legaal om as te verstrooien op binnenwateren zoals meren en rivieren, hoewel overheidsinstanties bepaalde beperkingen kunnen hebben. Het is meestal niet toegestaan om as in kustwateren te verstrooien zonder eerst een vergunning van de overheid te krijgen. Bovendien moet het verstrooien van gecremeerde overblijfselen net zoals in Duitsland minstens 500 meter verwijderd zijn van stranden of andere badzones. Afhankelijk van de regio kunnen er andere regels gelden, dus het is belangrijk om de plaatselijke autoriteiten te raadplegen voordat je as op het water verstrooit.

Spanje

In Spanje is het verstrooien van as op het water in bepaalde gebieden toegestaan. De as mag niet direct in zee worden uitgestrooid, maar moet in het water worden uitgestrooid met behulp van een biologisch afbreekbare urn of container, zoals een rieten mand of papieren zak. Daarnaast is het belangrijk om ervoor te zorgen dat er geen andere materialen samen met de as worden uitgestrooid.

Italië

In Italië is het verstrooien van as op het water onderworpen aan bepaalde regels en voorschriften. Het is illegaal om as te verstrooien zonder een speciale vergunning van de lokale overheid. De as moet minstens twee kilometer van een kustlijn of bevolkt gebied worden verstrooid en vaartuigen die voor de verstrooiing worden gebruikt, moeten zijn goedgekeurd door de Italiaanse kustwacht. Deze regels zijn opgesteld om de ecologische integriteit van de waterwegen in Italië te behouden.

Engeland

In Engeland variëren de regels voor verstrooiingen op water afhankelijk van het type waterweg. Als de verstrooiing bijvoorbeeld plaatsvindt op bevaarbaar water (zoals een kanaal of rivier), moeten de lokale overheden minstens 28 dagen van tevoren op de hoogte worden gebracht. Als de verstrooiing op zee plaatsvindt, dan zijn er geen speciale regels die gevolgd moeten worden. Echter is het wel aan te raden om eerst contact op te nemen met de plaatselijke maritieme autoriteit.

 

Al met al zijn de regels voor as uitstrooien op het water niet erg complex, maar verschillen ze wel per land. Hopelijk heeft deze blog je geholpen wanneer je van plan bent om het as van een dierbare uit te strooien op zee of op open water.