![Levvel-blok-slider](https://www.waterforum.net/wp-content/uploads/2018/04/Levvel-blok-slider-696x368.jpg)
De Nederlandse Staat geeft op 21 mei obligaties uit voor het Deltafonds. Met de uitgifte verwacht het rijk een opbrengst tussen de vier en zes miljard euro binnen te halen. Het geld wordt onder meer gebruikt voor de versterking van de Afsluitdijk. Deze zogenoemde ‘groene’ obligaties hebben een looptijd van twintig jaar en zijn gecertificeerd door het Climate Bonds Initiative, een non-profit organisatie gespecialiseerd in groene investeringen.
Groene obligaties zijn leningen die worden gebruikt voor klimaat gerelateerde uitgaven en investeringen van het rijk. Nederland is het eerste land met een triple-A-rating (de hoogste kredietwaardigheid) dat een groene staatsobligatie uitgeeft. De investeringen zijn naast klimaatadaptatie ook bedoeld voor hernieuwbare energieproductie (SDE regeling), isolatie van huurwoningen (STEP-regeling) en uitgaven voor spoorinfrastructuur.
Groen kapitaal
Minister Hoekstra van Financiën stelt strikte eisen aan de uitgaven die met de groene obligatie worden gefinancierd. Zo voldoen ze uitsluitend aan concrete klimaatcriteria zoals het substantieel bijdragen aan het terugbrengen van CO2-uitstoot: “Nederland gaat voor een ‘donkergroene’ obligatie. Het certificaat dat we van de Climate Bonds Initiative hebben gekregen is hiervoor het tastbare bewijs. Met de groene obligatie willen we de Nederlandse groene kapitaalmarkt nog eens extra aanjagen”, zei Hoekstra bij de bekendmaking van de uitgifte van de obligaties.
Veel belangstelling
De overheid heeft voor investeerders een Engelstalige presentatie samengesteld. Volgens het rijk is er nationaal en internationaal veel belangstelling voor de groene obligatie. Groene obligaties zullen in de toekomst vaker aan de markt worden aangeboden.