's Nachts neemt Sponsh vocht op. Gedurende de dag wordt het vocht afgegeven. (Afbeelding: Sponsh)

Sponsh is een temperatuurgevoelig materiaal, dat bij lage temperaturen hydrofiel en bij hoge temperaturen hydrofoob is. Dankzij die eigenschappen kan de coating zonder energie water winnen in afgelegen gebieden. De Nederlandse vinding werd onlangs bekroond met een Accenture Innovation Award en de drie oprichters kregen in december een KIEM-award voor de beste chemische startup in 2018.

Laurens Boot, Catarina Esteves en Kurt Hamming zijn gestart met Sponsh nadat Laurens Boot tijdens een kampeervakantie in een kurkdroog Portugal ontdekte dat alle spullen ondanks de droogte in de ochtend kleddernat waren. Hij zocht contact met Catarina Esteves aan de TU Eindhoven onderzoek naar dit principe. En dit contact leidde al snel tot de oprichting van Sponsh.

Opschalen
Het materiaal bestaat voor negentig procent uit gerecycled PET. Elke vierkante meter Sponsh zou, volgens de ondernemers, dagelijks ruim een liter water moeten kunnen opleveren. Maar zover is het nog niet. In november 2018 is er voor het eerst een succesvolle test uitgevoerd met één vierkante centimeter Sponsh. Inmiddels is het materiaal door het Duitse Instituut voor Deutsche Institut fur Textile und Faseforschung opgeschaald naar 50 centimeter. Dit materiaal wordt deze maand in Zuid-Afrika in de praktijk getest.

Toepassingen
De mogelijke toepassingen zijn talrijk. Sponsh kan als een doek om bijvoorbeeld amandelbomen of wijnranken worden gewikkeld, maar het kan ook worden gebruikt om mensen in afgelegen gebieden van drinkwater te voorzien. De oprichters hebben de ambitie om hét betaalbare alternatief voor regen te zijn. Sponsh is nog niet te koop. Het bedrijf verwacht dat het materiaal eind 2019 op de markt komt.