Foto: Haagse wijk Leidschenveen. Door Vincent van Zeijst - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=19124728

Het RIVM heeft nieuw advies uitgebracht over de hoge PFAS-waarden in de sloten van de Haagse woonwijk Leidschenveen. Een deel van de eerdere adviezen worden gehandhaafd, en een enkel advies is afgezwakt. Zo mag wel het water uit de sloten van de woonwijk, maar niet van het industrieterrein, weer gebruikt worden voor het besproeien van moestuinen. Waterschap Delfland vroeg het RIVM om dit advies op basis van de gemeten PFOS- waarden tussen de 9,5 en 13 nanogram per liter slootwater, dat is fors hoger dan de KRW-norm.

Alle sloten in de Haagse woonwijk Leidschenveen, zowel op het bedrijventerrein als in de wijk, bleken eerder ruimschoots boven de Europese KWR-norm voor PFAS te zitten. Het RIVM heeft, als gevolg op het eerdere advies van 21 juli 2023, een aanvullende inschatting gedaan naar de risico’s voor mens en dier en bracht de resultaten hiervan op 17 augustus naar buiten. Bewoners zijn met een brief geïnformeerd. Het waterschap handhaaft op basis van het nieuwe advies de eerder genomen maatregelen bij industrieterrein Forepark.

Moestuinen besproeien alleen met sloten uit woonwijk

Het water uit de sloten van de woonwijk kan weer gebruikt worden voor het besproeien van moestuinen. Dat advies is veranderd omdat het RIVM weinig risico’s verwacht voor de gezondheid. Het RIVM raadt nog wel uit voorzorg af om het water uit de vervuilde sloot op het bedrijvenpark te gebruiken voor het bewateren van moestuinen. Het gaat om de sloot die ligt tussen de straten Tiber en Donau en langs de straten Regge en Linge. “Nader onderzoek kan meer inzicht geven over de risico’s van irrigatie, waarbij kan worden meegenomen of het water daadwerkelijk voor irrigatie wordt gebruikt. Voor de andere locaties op het industrieterrein en de woonwijk duidt de berekening voor PFOS niet op een risico”, aldus het RIVM.

Hoge concentratie PFAS sloten industrieterrein

De meetgegevens lieten zien dat de concentratie van PFOS op het RIVM-meetpunt op het industrieterrein tussen 10 en 19 juli is toegenomen van 87 nanogram per liter naar 260 nanogram per liter. Het RIVM kan niet beoordelen of op termijn ook op andere locaties, zoals die in de woonwijk, verhogingen zullen optreden en raadt het waterschap daarom aan om de metingen te herhalen. In de woonwijk Tedingerbroek is een lagere concentratie PFAS in het water gemeten dan in het water van het industrieterrein.

Niet vissen

Het eten van zelf gevangen vis wordt nog steeds afgeraden voor het hele gebied, het industrieterrein en de woonwijk. Voor de sterk vervuilde sloot van het bedrijventerrein geldt een visverbod, voor de andere sloten is een vergunning nodig om te mogen vissen.

Zwemmen alleen in sloten woonwijk

Het RIVM verwacht dat zwemmen in de woonwijk weinig risico’s voor de gezondheid met zich meebrengt. De PFAS-concentraties in het oppervlaktewater van de woonwijk zijn vergelijkbaar met de concentraties in recreatieplas Berkendonk, en daarom veilig bevonden. Zwemmen in de vervuilde sloot op het bedrijventerrein Forepark wordt door het RIVM nog altijd afgeraden, op basis van een vergelijking in de metingen met opnieuw recreatieplas Berkendonk. Overigens gaat het hier om niet-officiële zwemlocaties, geeft het waterschap aan.

Dieren stadsboerderij en huisdieren

Uit gevraagd aanvullend advies aan het RIVM blijkt dat de nieuwe metingen niet tot gezondheidsrisico’s leiden voor huisdieren en de dieren van de stadsboerderij. Ook de dieren van Stadsboerderij Landzigt bij Leidschenveen kunnen slootwater blijven drinken.

Maatregelen waterschap

Delfland handhaaft naar aanleiding van het nieuwe RIVM-advies de eigen maatregelen bij de vervuilde sloot op het bedrijventerrein. Eerder deze zomer werd die afgesloten in de directe verbinding met de woonwijk. Ook werden er waarschuwingsborden geplaatst. Het waterschap volgt de aanbeveling van het RIVM op de PFOS-concentraties in de sloten te blijven meten.
Het brononderzoek naar de vervuiling, in samenwerking met de omgevingsdienst, loopt nog.