Nieuw woonproject kiest voor betonnen oeverbescherming

Bij het bouwrijp maken van de Bloemdalerpolder in Weespersluis is gekozen voor duurzame oeverbescherming. Het is een milieubewuste keuze, omdat de GVC-platen van deze beschoeiing bestaan uit zand, cement en glasvezel. Dit maakt het veilig voor flora en fauna, die in de wateren rondom het woonproject hun gang kunnen gaan. De betonbeschoeiing past prima in de duurzaamheidsvisie van de Bloemendalerpolder.

Directeur van Filamat, Gijs Jansen, is enthousiast over de keuze voor betonbeschoeiing. Jansen: “Ik merk dat veel gemeenten en beheerders nog kiezen voor houten oeverbescherming. Maar voor houten palen en planken is het nodig om bossen te kappen en om grote afstanden af te leggen. Daarom past het minder in een duurzaam project. Wij produceren betonbeschoeiing van dunne glasvezelversterkte betonplaten. Deze platen gaan veel langer mee dan hout en zijn bovendien volledig recyclebaar.” Daarnaast is betonbeschoeiing op de lange termijn voordelig vanwege de lage onderhoudskosten en de lange levensduur. Ook zijn de GVC-platen eenvoudig en snel te plaatsen en op verzoek in meerdere kleuren. De hart-op-hart afstand van de palen levert met 60 cm ook een mooie besparing in het aantal benodigde palen.

Circulair beton

Verschillende onderzoeksinstituten, zoals het MPA in Stuttgart, Eurofins en Wessling, toonden aan dat betonbeschoeiing veilig is voor flora en fauna. Al in 2017 startte Filamat met de Universiteit Aachen een onderzoek naar het 100% recyclen van de glasvezelversterkte schoeidelen en palen. Jansen: “Als het materiaal na tientallen jaren vervangen moet worden, halen wij de oude delen op. Binnenkort verwachten we een methode gereed te hebben om tegen acceptabele kosten het materiaal terug te brengen naar een zeer fijne korrel. Met deze fijne korrel kunnen we weer nieuwe schoeidelen produceren.” Een mooi voorbeeld van hergebruik met behoud van waarde.

Niet voor niets heeft het Hoogheemraadschap van Delfland de innovatie als voorbeeld opgenomen op de website www.dijkinnnovaties.nl

Bestekteksten

Betonbeschoeiing past in een omgeving waar aandacht is voor flora en fauna. In deze tijd, waar duurzaam bouwen steeds belangrijker wordt, is de keuze voor milieuvriendelijke oeverbescherming een logische stap in het verduurzamen. Duurzaam bouwen begint met duurzaam bouwrijp maken. Daarom reikt Filamat op de website www.filamat.nl de infrabeheerder een bruikbare bestektekst aan voor het plaatsen van nieuw materiaal en ook voor het verwijderen van redundant materiaal.