Nieuw-Zeeland geeft de rivier Whanganui de juridische status van een rechtspersoon. Afgelopen week ging het parlement akkoord met een wet die dat mogelijk maakt. De Maori’s, de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland, strijden al sinds 1870 voor erkenning van hun relatie met de rivier.
“Met dit besluit komt een einde aan het langste juridische proces in de geschiedenis van Nieuw-Zeeland”, stelt de verantwoordelijke minister Christopher Finlayson. “Ik weet dat sommige mensen het raar zullen vinden dat we een natuurlijke bron als een rechtspersoon beschouwen, maar het is niet vreemder dan bedrijven of stichtingen een rechtspersoonlijkheid toekennen.”
Levend geheel
De rivier Whanganui wordt erkend als ondeelbaar en levend geheel en krijg de rechten en plichten van een rechtspersoon. Hiermee wordt volgens de minister de diepe spirituele band tussen de Maori’s en hun voorouderlijke rivier erkend en een sterk platform gecreëerd voor de toekomst van de rivier. Er komt een financiële genoegdoening van tachtig miljoen Nieuw-Zeelandse dollar (circa 52 miljoen euro) en er wordt een miljoen dollar uitgetrokken voor het juridische raamwerk. De overheid stelt ook dertig miljoen dollar beschikbaar voor een fonds dat zorg moet dragen voor de gezondheid en het welzijn van de rivier.
Afgevaardigden
De rivier wordt vertegenwoordigd door twee afgevaardigden. Eén daarvan wordt benoemd door de Maori’s, de andere door de staat. De afgevaardigden worden geacht de belangen van de rivier te behartigen.
De rivier Whanganui is met 290 kilometer de langste bevaarbare rivier van het land. Hij strekt zich uit van Mount Tongariro tot de Tasmanzee. In 2014 kreeg Te Urewa, een voormalig nationaal park in Nieuw-Zeeland, overigens ook al de status van rechtspersoon.