![regenradar](https://www.waterforum.net/wp-content/uploads/2019/09/regenradar-e1568387945924-696x451.jpg)
Op het dak van de Delftse Poort in Rotterdam, de wolkenkrabber naast het Centraal Station, is een nieuwe regenradar geplaatst. Deze meet en voorspelt heel lokaal de neerslag in de regio Rijnmond. Elke minuut wordt de hoeveelheid neerslag op straatniveau gemeten en de radar kan bovendien het verschil herkennen tussen regen, hagel, sneeuw en motregen.
De unieke regenradar is 3,5 meter breed en 2,20 meter hoog. Hij kan in twee richtingen radarsignaal uitzenden en de vorm van regendruppels meten. Daarmee stelt hij vast of de druppels in een wolk zitten of vallen in een regenbui en of het gaat om regen, hagel, sneeuw of motregen. Ook meet de radar de richting en de snelheid waarmee druppels vallen. Met die gegevens kan geconstateerd worden waar er neerslag gaat vallen en hoeveel. Rotterdam is de eerste stad in Nederland met zo’n geavanceerde regenradar.
Doorontwikkeling van eerder model uit 2015
In 2015 is een voorgaande versie van de innovatieve regenradar al op het dak van de Delftse Poort gezet, maar deze werd door een hevige storm en onweersbui dusdanig beschadigd dat er een nieuwe ontwikkeld moest worden. Rotterdam werkt in dit project samen met Waterschap Hollandse Delta, Hoogheemraadschap van Delfland, Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en de provincie Zuid-Holland. TU Delft ontwikkelt het algoritme voor neerslagintensiteit.
Nauwkeurige registratie leidt tot passende maatregelen
De Delftse Poort is 150 meter hoog en dat is hoog genoeg om over heel het Rijnmondgebied uit te kijken. De nieuwe regenradar is nauwkeuriger en weersbestendiger dan het model uit 2015. Met de nauwkeurige neerslagregistratie kunnen de gemeente en de waterschappen de effecten van een regenbui na afloop veel beter analyseren. Daarmee worden knelpunten in de afvoer van het regenwater zichtbaar en kunnen er passende maatregelen worden getroffen. De bedoeling is dat voor en tijdens een bui de neerslaggegevens worden gebruikt om gemalen te sturen en waterbergingen in te zetten. Zoals de ondergrondse waterberging onder de Museumparkgarage of het waterplein Benthemplein. Ook helpen de gegevens van de regenradar Rijnmond bij het maken van een lokaal weerbericht. Dat weerbericht wordt getoond in een app die eind 2019 voor alle Rotterdammers beschikbaar moet zijn.