Vorige week tekende CEO Menno Holterman de overname van zijn bedrijf Nijhuis Industries door het Franse bedrijf Saur. Nijhuis Industries behoort tot de top van de Nederlandse watertechnologie die internationaal complete waterzuiveringen levert. De verkoop sloeg in als een bom. Weer is er een Nederlands watertechnologiebedrijf overgenomen. Toch stelt Holterman dat de klap misschien helemaal niet zo groot is. Nijhuis Industries blijft bestaan en Saur gaat zijn mondiale activiteiten op het gebied van industriële (afval)waterbehandeling concentreren in Doetinchem.
Toenemend protectionisme
“De Europese markt consolideert en we hebben geen moment te verliezen”, zo licht Holterman de verkoop aan Saur toe. “Negen van de tien overname deals liggen vanwege de coronacrisis stil. Wij hebben niet willen wachten. Als leveranciers van complete waterbehandelingsinstallaties krijgen wij steeds meer te maken met protectionisme en de enige manier om als bouwer van Overall Equipment Manufacturers (OEM) nog installaties te blijven verkopen is dankzij en in nauwe samenwerking met lokale vestigingen. Die moeten lokaal waarde toevoegen en beheer en onderhoud kunnen aanbieden en leveren. Als Nijhuis hebben we internationaal met elf buitenlandse vestigingen in meer dan 140 landen een groot netwerk, maar we zijn niet groot genoeg om dat verder uit te bouwen. Daarom moesten we op zoek naar een grotere partij. Een partij die ook een sterke balans en financiële middelen heeft om het beheer en onderhoud voor meerdere jaren aan te kunnen bieden. We zochten ook een partij die in het uitbouwen van onze tijdelijke en modulaire verhuuroplossingen wilde investeren. Zo kwamen we uit bij Saur”, aldus Holterman.
Paradepaardje
Holterman had, samen met CFO Ronald Ruitenberg, zijn bedrijf willen uitbouwen tot één van de paradepaardjes van de Nederlandse watertechnologiesector. In 2012 namen ze Nijhuis over die toen een omzet draaide van 25 miljoen met voornamelijk de bouw van flotatie-installaties voor de vleesverwerkende en andere oliehoudende industrieën. Vorige jaar haalde Nijhuis een omzet van meer dan 90 miljoen euro en was het bedrijf goed op weg te groeien naar het gestelde doel van 250 miljoen.
Hoofdkwartier in Doetinchem
“Maar het ging de huidige investeerders en directie niet snel genoeg”, vervolgt Holterman. “We willen blijven groeien en dat kan nu nog sneller. De overeenkomst met Saur is dat alle activiteiten op het gebied van industriële afvalwaterbehandeling waar ook ter wereld vanuit Nijhuis in Doetinchem worden geleid. Dat gaan we doen in nauwe samenwerking met de bestaande en nieuwe lokale vestigingen. Saur heeft onlangs ook het Nederlandse bedrijf Econvert overgenomen dat gespecialiseerd is in anaërobe zuivering en het Italiaanse Unidro dat een sterke positie heeft in de olie- en gassector. Samen met de bestaande activiteiten van Saur zelf, betekent dat we aangestuurd vanuit Doetinchem en samen met onze zusterbedrijven die groei kunnen versnellen”, zo laat een nog steeds ambitieuze Holterman weten.
Europese integratie
Holterman is trots op deze stap, hoewel hij snapt dat hij ook op kritiek kan rekenen bij mensen die Nijhuis liever in Nederlandse handen zien. Maar de mondiale markt verandert snel. Hij denkt ook dat Nederlandse bedrijven nauwelijks een andere keuze hebben dan mee te gaan in de wereldwijde consolidatie. “Dat geldt voor de hele Nederlandse maakindustrie. Die is helaas te klein om de mondiale concurrentie aan te gaan, zeker in markten waar totaaloplossingen worden gevraagd inclusief financiering, beheer en onderhoud. Het is net als bij voetbal. Ajax heeft goede spelers maar voor het structureel meespelen in de Champions League is meer nodig. Daarom zijn we met Saur overeengekomen dat er een platform komt met alle middelen om op die snel veranderende wereldmarkt mee te spelen. Daarbij kunnen we gebruik blijven maken van het unieke talent en de geweldige reputatie van Nederland op de mondiale watermarkt.”
Nieuw denken
Nijhuis bouwt wereldwijd industriële (afval-)waterbehandelingsinstallaties waarvan er veel gericht zijn op het terugwinnen van waardevolle reststromen. In Nederland gaat het bijvoorbeeld om de toepassing van de flotatietechnologie voor het opwerken van het vet uit het afvalwater bij vleesverwerker Esbro tot biodiesel. Een ander recent project voor Nijhuis was de toepassing van het door Nijhuis zelf ontwikkelde Aeco-NAR systeem voor het terugwinnen van stikstof uit afvalwater. “Reduce, reuse en recover. Het blijft onze slogan”, verzekert Holterman. “Die filosofie vinden ze bij Saur bijzonder interessant. Het is voor hen een nieuwe manier van denken. Water wordt mondiaal steeds schaarser. Dat geldt ook voor de industrie. Nieuw is het idee dat je uit afvalwater ook nieuwe grondstoffen en energie kunt maken die je niet altijd binnen je eigen bedrijf kunt inzetten maar waarvoor je de markt op moet. Daarin willen we met het nieuwe platform vanuit Doetinchem mondiaal voorop lopen. Daarin nemen we net als in de afgelopen jaren graag andere Nederlandse watertechnologiebedrijven, kennis en ervaring mee.”