Oorzaak E.coli-besmetting Brabants drinkwater nog onbekend

Zaterdag 29 mei kregen inwoners van Zuidoost-Brabant via NL-Alert het advies hun kraanwater eerst te koken alvorens het te drinken. Drinkwaterbedrijf Brabant Water had in een deel van het leidingnet de E.coli-bacterie aangetroffen. Inmiddels is het kraanwater weer veilig om te drinken, maar de oorzaak van de besmetting is voor Brabant Water nog een raadsel.

De bacterie werd vrijdagavond 28 mei aangetroffen in een voorraadkelder in de regio Kempen. “We meten continu de kwaliteit van het drinkwater, zowel in de leidingen als op onze drinkwaterproductielocaties, en dus ook in onze voorraadkelders”, zegt woordvoerster Marleen van der Velden van Brabant Water. “We hebben een afwijkende meting gevonden in een van de voorraadkelders en deze meteen afgesloten. De bron is daarmee onschadelijk gemaakt.” Het waterbedrijf nam vervolgens ook monsters uit leidingen in de omliggende dorpen: Eersel, Duizel, Hooge Mierde, Lage Mierde, Hapert, Hulsel, Reusel en Bladel. Uit de analyse van die monsters bleek zaterdagmiddag dat ook daar sporen van de E.coli-bacterie zijn aangetroffen. “Daarom is in de genoemde dorpen uit voorzorg een kookadvies afgegeven en zijn wij de leidingen schoon gaan spoelen”, aldus de woordvoerster. Via een NL-Alert kregen de huishoudens in de dorpen het advies het kraanwater voor gebruik eerst gedurende drie minuten te koken.

Communicatie via de website
Het is echter niet uit te sluiten dat mensen zaterdagochtend voor het koffie- of theezetten met E.coli besmet water hebben gebruikt. Via de eigen website heeft Brabant Water daarover uitgebreid gecommuniceerd met de inwoners van de acht dorpen. Mensen die per ongeluk toch ongekookt leidingwater hadden gedronken, werden gerustgesteld: ‘Meestal merkt u hier niets van. Heel soms komt het voor dat u last krijgt van maag- en darmklachten (buikpijn, diarree). Deze klachten zijn meestal na enkele dagen weer voorbij. Gevoelige groepen, zoals zwangere vrouwen en mensen met een verminderde weerstand, lopen een iets groter risico. Bij aanhoudende klachten adviseren wij u om contact op te nemen met de huisarts.’

Flessenwater
Tijdens het kookadvies heeft het drinkwaterbedrijf een deel van zijn klanten op een andere manier van drinkwater voorzien, omdat vooraf koken van het water niet altijd haalbaar was. Grote flessen met drinkwater werden afgeleverd bij scholen, kinderdagverblijven en medische locaties, waaronder huisartspraktijken. En bij de verzorgingstehuizen heeft Brabant Water een ‘waterwagen’ voor de deur geplaatst.

Geen sporen meer
Op maandagmiddag kon het waterbedrijf aan media en huishoudens laten weten dat het hele leidingnet was schoongespoeld en dat metingen aantoonden dat de E.coli-bacterie uit de leidingen was verdwenen. Naar de oorzaak van de besmetting in de voorraadkelder blijft het voorlopig echter nog even gissen. “We meten continu de kwaliteit van het drinkwater, van bron tot tap. Zodra meer bekend is over de oorzaak van de besmetting, gaan we kijken hoe we dit in de toekomst kunnen voorkomen”, laat de woordvoerster weten. “We vinden het heel vervelend wat er gebeurd is en doen onze uiterste best dit in de toekomst te voorkomen.”