Een voetbalstadion in Cork werd verwoest door de orkaan Ophelia. (foto: Twitter.)

Met windstoten van 150 kilometer per uur teisterde orkaan Ophelia maandag de Ierse kust. Er vielen drie dodelijke slachtoffers, talloze bomen vielen om en in Cork stortte het dak van een voetbalstadion in. Duizenden mensen zullen nog dagen zonder stroom zitten. Premier Leo Varadkar adviseert de bevolking om zoveel mogelijk binnen te blijven.

Dat Europa wordt getroffen door een orkaan is vrij uitzonderlijk. Ophelia ontstond bij de Azoren op de Atlantische Oceaan en bewoog zich daarna niet westwaarts maar in noordoostelijke richting. De autoriteiten hielden rekening met de komst van Ophelia. Veel scholen werden uit voorzorg gesloten en op de luchthaven van Dublin werden 130 vluchten geschrapt. Ook vandaag zijn de scholen nog dicht.

Code rood
“De laatste keer dat Ierland getroffen werd door een vergelijkbare storm was 50 jaar geleden en toen vielen er elf dodelijke slachtoffers”, stelde premier Varadkar tijdens een persconferentie voorafgaand aan de storm. In heel Ierland geldt code rood en de premier waarschuwde inwoners om ook na de storm voorzichtig te zijn. “Er zullen bomen en elektriciteitsdraden op de weg liggen”, aldus de premier.

Ophelia
Ophelia is al de tiende orkaan die dit seizoen boven de Atlantische Oceaan ontstaat. De orkaan die intussen is afgezwakt tot een tropische storm en gaat via Wales en het noordwesten van Engeland richting Noorwegen. In Engeland zijn inmiddels treinen en de elektriciteit uitgevallen.

Klimaatverandering
De Deltacommissaris heeft dit voorjaar een Signaalgroep met deskundigen van Rijkswaterstaat, het Planbureau voor de Leefomgeving, KNMI, Deltares en de universiteit in Wageningen ingesteld. Zij onderzoeken onder meer of we door klimaatverandering vaker te maken krijgen met staartjes van orkanen. Of we ook vaker te maken kunnen krijgen met orkanen is (nog) niet duidelijk.