Het Schotse bedrijf QED Naval Ltd en het Britse bedrijf HydroWing hebben in een joint venture het Nederlandse bedrijf voor getijdenenergie Tocardo Tidal Power overgenomen. Het bedrijf realiseerde getijdenturbines in onder meer de Oosterscheldekering en de Afsluitdijk.
Op 9 oktober 2019 werd Tocardo Tidal Power B.V. door de Rechtbank in Alkmaar voor de tweede keer failliet verklaard. Begin 2018 ging het bedrijf ook al failliet. Er kwam een doorstart met het Participatiefonds Duurzame Economie Noord-Holland, maar ook die moesten na krap twee jaar ook de handdoek in de ring gooien omdat subsidies zouden zijn uitgebleven. Na het faillissement in oktober 2019 toonden negen partijen interesse voor een doorstart. Uiteindelijk kwam het bedrijf in handen van de speciaal voor de overname opgerichte Brits-Schotse joint venture.
Competitieve tarieven
QED Naval Ltd legt zich toe op competitieve tarieven voor getijdenenergie en ook Hydrowing is gespecialiseerd in het slechten van barrières voor het commercialiseren van getijdenenergie. Het nieuwe samenwerkingsverband bundelt tientallen jaren expertise in de maritieme sector. De joint venture wil het leveren van turbines getijdenenergie gaan standaardiseren en ook end-to-end service gaan aanbieden. Het ontwerp, oplossingen voor platformfunderingen en de installatie van de turbines gaan deel uitmaken van het totaalpakket.
Minder kosten
Tocardo is de uitvinder en fabrikant van ‘s werelds grootste commerciële installatie voor commerciële getijdenenergie. De Nederlandse vestiging zal turbines blijven leveren en ook verantwoordelijk zijn voor verkoopondersteuning en service. Daarnaast zal de joint venture gaan investeren in de ontwikkeling van sterkere en kosteneffectievere getijdenturbines te ontwikkelen. De investeerders denken dat verbeteringen van meer dan 25% site-opbrengst haalbaar zijn. Zij willen ook meer dan 50% op de operationele inzet en doorlopend onderhoud besparen.
Wereldmarkt
Met een voorspelde groei van 60% in de energievraag in de komende dertig jaar, heeft getijdenenergie een enorme potentie. Getijden kunnen 365 dagen per jaar een voorspelbare productie aanbieden. De joint venture ziet India, China en Zuidoost-Azië als groeimarkt. Tocardo-directeur Andries van Unen toont tijdens de aankondiging van de overname enthousiast over de mogelijkheden. ‘We kunnen nu met meer expertise een veel groter gebied bereiken. Dat geeft ons de mogelijkheid om voort te bouwen op de technologieën en resultaten die door de jaren heen zijn bereikt. We kunnen echt niet wachten om de markt nieuwe projecten en innovaties te laten zien.’
Faillissementen
Het getijdestroombedrijf Tocardo kent een woelige geschiedenis. Het bedrijf ontwikkelde met behulp van subsidies en investeerders onder meer getijdenenergiecentrales voor de Afsluitdijk en de Oosterscheldekering. Het lukte het bedrijf tot dusver echter niet om de technologie succesvol te vermarkten. Dat leidde in oktober 2019 tot een tweede faillissement.