De vijver aan de Jonkheer Hugo van Berckellaan in Nuenen heeft opvallend snel een sliblaag opgebouwd. Waterschap De Dommel gaat nu testen of deze laag met micro-organismen is af te breken (foto: Waterschap De Dommel).

Op 17 april starten Waterschap De Dommel en de gemeente Nuenen een proef met bacteriën en schimmels in een gemeentevijver. De bedoeling is de waterkwaliteit van de vijver te verbeteren. De afgelopen jaren heeft de vijver aan de Jonkheer Hugo van Berckellaan in Nuenen opvallend snel een sliblaag opgebouwd. De micro-organismen moeten deze sliblaag afbreken en een natuurlijke balans in de vijver herstellen.

Zodra de sliblaag voldoende is verminderd, zal het water weer mooi helder worden, zo verwacht het waterschap. “Te veel slib op de bodem van een vijver is niet goed. Deze sliblaag laat in de zomer voedingsstoffen los waar algen van gaan groeien, met troebel water en soms blauwalg als gevolg. Om die reden is in 2012 de sliblaag verwijderd met de traditionele methode: mechanisch baggeren. Nu er in een korte periode weer een flinke laag is bijgekomen, kiezen we voor een methode die minder ingrijpend is”, aldus een woordvoerster van het waterschap. Dit keer laat De Dommel de natuur het werk doen met behulp van micro-organismen. Deze methode zit nog in de proeffase, maar er zijn volgens het waterschap al positieve ervaringen op een andere locatie. Als deze manier van slibverwijdering succesvol is, kan dat ook een behoorlijke kostenbesparing betekenen.

Kleiballen met 80 verschillende stammen
Bij de start van de proef plaatst De Dommel kleiballen in de vijver. Deze bevatten 80 verschillende stammen micro-organismen, zoals bacteriën en schimmels. De kleiballen zakken in de sliblaag, waar ze schadelijke stoffen omzetten in nuttige stoffen. Dit stimuleert plantengroei en remt algengroei. Het waterschap voegt ook periodiek micro-organismen in vloeibare vorm toe, om het afbraakproces te stimuleren. Na drie jaar bekijkt het waterschap of de proef succesvol is geweest.

Inwoners Nuenen mogen een handje helpen
De gemeente Nuenen en Waterschap De Dommel vragen de bewoners om mee te helpen aan het weer gezond maken van de vijver. Dat kunnen ze doen door het grasveld rondom de vijver niet te gebruiken als uitlaatzone voor honden. In hondenpoep zitten immers voedingsstoffen die algen doen toenemen. Verder wordt gevraagd de eenden geen brood te voeren, maar wat sla of mais. Dit is minder schadelijk voor de waterkwaliteit, maar bovenal ook veel gezonder voor de eenden. En de Nuenenaren die graag vissen in de vijver, wordt verzocht geen of beperkt lokvoer en boilies te gebruiken, vanwege de voedingsstoffen die dit voer bevat.