Ootmarsum
Rwzi Ootmarsum (foto: Vechtstromen).

De vijftig jaar oude rioolwaterzuivering Ootmarsum is volgens eigenaar Waterschap Vechtstromen toe aan een grondige renovatie. Daarbij zal afscheid worden genomen van de membraanbioreactor, die bij een eerdere renovatie in 2007 aan de zuivering werd toegevoegd. De renovatiewerkzaamheden aan de rwzi beginnen een dezer dagen en zullen naar verwachting ruim een jaar in beslag nemen.

Rwzi Ootmarsum zuivert het vuile water van huishoudens en bedrijven uit Ootmarsum, Tilligte en Lattrop, gemiddeld zo’n 3,3 miljoen liter per dag. De zuivering is in 2007 vernieuwd en toen uitgevoerd als een hybride installatie: een conventionele zuivering in combinatie met een membraanbioreactor (MBR). De MBR-techniek kent volgens het waterschap naast voordelen ook enkele nadelen. Denk daarbij met name aan de kosten en reiniging van de membranen en het hogere elektriciteitsgebruik van de pompen (door hogere weerstand van de membranen).

Onderzoek naar alternatieven

Nu de membranen, een wezenlijk onderdeel van de techniek, aan vervanging toe zijn, heeft Vechtstromen daarom onderzoek gedaan naar mogelijke alternatieven. “Op basis van dat onderzoek is voor de zuivering in Ootmarsum gekozen voor een aanpassing naar een conventionele, biologische zuivering, zodat de zuivering op een energiezuinige en beheervriendelijke wijze voldoet aan een hogere effluentkwaliteit op grond van de Kaderrichtlijn Water”, aldus het waterschap.

Geen communale MBR’s meer over

Met het afdanken van de membraanbioreactor bij rwzi Ootmarsum is definitief het doek gevallen voor de communale MBR in Nederland. De andere twee MBR’s die in het eerste decennium van deze eeuw op communale zuiveringen waren geplaatst, zijn namelijk al eerder stilgezet: die op rwzi Heenvliet (geïnstalleerd in 2006, met Toray plaatmembranen) en op rwzi Varsseveld (2004, met Zenon membranen). De MBR in Ootmarsum gebruikte membranen van Norit/X-flow.

Hooggespannen verwachtingen

Bij de introductie van de MBR-techniek op Nederlandse rwzi’s waren de verwachtingen hooggespannen. Membraanleveranciers brachten speciale modules op de markt voor het behandelen van afvalwater, die dusdanig waren ontworpen dat het concentraat continu zou worden weggespoeld zodat de poriën openblijven om het water door te laten. De membranen laten minder vervuiling door in vergelijking met de toen klassieke biologische zuiveringstechnologie en de verwachting was dat de MBR-techniek zou bijdragen aan een schoner effluent en het halen van de Kaderrichtlijn Water. In de praktijk bleken de nadelen echter groter dan de voordelen.

Dertien zuiveringen gerenoveerd

Waterschap Vechtstromen wijst erop dat sinds zo’n vijftig jaar geleden de meeste rwzi’s werden gebouwd, de waterkwaliteit in rivieren, beken en sloten sterk is verbeterd. “Toch vraagt het realiseren van Europese wetgeving, de KRW, nog veel aandacht voor waterkwaliteit en vermindering van vreemde stoffen in onze waardevolle wateren. En omdat in droge tijden onze rioolwaterzuivering soms de enige voeding van de beken is, moet de zuiveringskwaliteit verder omhoog”, stelt Vechtstromen.

Ootmarsum
Foto: Vechtstromen

Daarom investeert het waterschap de komende jaren fors in aanpassingen en renovaties van dertien van de 23 rioolwaterzuiveringen in zuidoost Drenthe, Vechtdal en Twente.