Het Nederlandse Rode Kruis vindt dat mensen zich beter moeten voorbereiden op overstromingen en goed zouden moeten nagaan of ze in een risicogebied wonen. Driekwart (76 procent) van de Nederlanders zegt niet goed voorbereid te zijn. De hulporganisatie raadt mensen aan een noodpakket in huis te halen.
PanelWizard vroeg in opdracht van het Rode Kruis aan 762 Nederlanders in hoeverre zij voorbereid zijn op de gevolgen van een overstroming. En net als uit een vergelijkbaar onderzoek van het Rode Kruis in 2015 bleek ook nu weer dat driekwart van de Nederlanders niet goed is voorbereid. Op hulp van de overheid hoeven ze de eerste dagen niet te rekenen, want die roept al jarenlang op tot meer zelfredzaamheid.
Noodpakket
Het Rode Kruis stelt dat zestig procent van Nederland kan overstromen, bijvoorbeeld door zware storm, extreme regenval of te veel smeltwater in de rivieren. Dijken kunnen ook breken door aanhoudende droogte zoals in de zomer van 2018. De hulporganisatie wijs erop dat bij overstromingen de elektriciteit vaak uitvalt en dat hulpdiensten niet altijd even snel ter plaatse kunnen komen. Daarom is het volgens de hulporganisatie belangrijk dat slachtoffers van een overstroming ook zonder internet, externe hulp en elektriciteit nog even door kunnen. Het Rode Kruis raadt mensen dan ook aan een noodpakket in huis te halen. Hierin zit onder andere voldoende drinkwater, houdbaar eten, warmhouddekens, een EHBO-kit en een fluitje. Dit is volgens de hulporganisatie niet alleen handig bij een overstroming, maar kan ook in andere onverwachte situaties goed van pas komen.
Lees hier het persbericht