Professionals die actief zijn in het stedelijk waterbeheer kunnen nu terecht op de nieuwe website van Stichting Rioned (foto: Pixabay).

De Stichting Rioned heeft haar website Riool.net en de Kennisbank Stedelijk Water vernieuwd. Volgens de stichting zorgen een modernere vormgeving, een vernieuwde structuur en extra faciliteiten ervoor dat het gebruik overzichtelijker is en dat de bezoeker veel meer mogelijkheden worden geboden.

Nieuwe digitale tools zouden kennis makkelijker en meer op maat moeten ontsluiten. Bovendien wordt de inhoud van de website geactualiseerd. Met het publiceren van de actualisaties ‘Modelleren hydraulisch functioneren’ en ‘Juridisch en Beleid’ tikte de teller voor 2019 ruim 1000 vernieuwde webpagina’s in de kennisbank aan. In 2020 moeten nog zo’n 1500 webpagina’s volgen.

Filterhulp: informatie op maat
Een van de nieuwe faciliteiten is de filterhulp. Op basis van het antwoord op een aantal vragen bepaalt de Kennisbank welke kennis de gebruiker krijgt aangeboden. Daardoor krijgt hij geen overbodige informatie. Selecties van de aldus verkregen informatie zijn op te slaan in ‘Mijn Rioned’. Iemand die bijvoorbeeld een stresstest wil uitvoeren, krijgt van de Kennisbank de daarvoor geschikte modeltypen en de benodigde informatie over invoergegevens, rapportage, e.d. gepresenteerd. De filterhulp Hydraulisch Functioneren is al ‘up and running’ en er zijn meerdere nieuwe filterhulpen in ontwikkeling.

Selectie op Branchestandaard
Het is nu ook mogelijk om de kennis vanuit de Kennisbank te selecteren op kennisniveau en/of kennisgebied van de Branchestandaard. De gebruiker kan zo zien welke kennis hij nodig heeft voor een bepaalde activiteit, afhankelijk van zijn rol. Hij kan ook hier selecties opslaan in Mijn Rioned, zodat hij niet alles in één keer hoeft te lezen. Er wordt nog gewerkt aan ontsluiting met testvragen zodat gebruikers zichzelf kunnen testen en gericht kunnen raadplegen wat ze nog niet weten. Ongeveer 40 procent van de gemeenten heeft volgens Stichting Rioned de Branchestandaard al gebruikt.

Van alle uit de Kennisbank verzamelde informatie kan de gebruiker eenvoudig pdf’s samenstellen, zodat hij deze op meerdere digitale platforms en apparaten – of in print – kan raadplegen.

De homepage van de nieuwe website (beeld: Stichting Rioned).