De Tweede Kamer vindt afvalwaterinjectie uit de oliewinning in Schoonebeek in twee voormalige gasputten in Twente geen probleem. Een motie van Laura Bromet van GroenLinks om de oliewinning te stoppen totdat resultaten van aanvullend onderzoek van het Staatstoezicht op de Mijnen bekend zijn, kreeg slechts steun van 47 van de 150 Kamerleden.
Minister Stef Blok van Economische Zaken zei onlangs tegen RTV Oost dat hij de stillegging van waterinjectie, en daarmee het beëindigen van de oliewinning, niet proportioneel zou vinden. De economische schade wordt dan volgens hem te groot. Het afvalwater dat in de Twentse bodem wordt geïnjecteerd, komt vrij bij oliewinning. Het water vermengd met chemicaliën wordt in de diepere aardlagen gepompt om de olie te verdunnen. De motie van Laura Bromet werd ingediend nadat er eerder dit jaar een breuk werd ontdekt in het dubbelwandig buissysteem van een voormalige gasput in Rossum.
Verscherpt toezicht
In juni concludeerde het Staatstoezicht op de Mijnen dat de NAM onvoldoende heeft gehandeld bij de gescheurde injectieput voor afvalwater in Rossum. De scheur had al in 2017 opgemerkt, onderzocht én gemeld moeten worden maar dat heeft de NAM niet gedaan. Daarom stelt het Staatstoezicht alle activiteiten voor afvalwaterinjectie per direct onder verscherpt toezicht.
Zuivering van afvalwater
Volgens de NAM is injectie van het gebruikte boorwater nog steeds de meest efficiënte oplossing. Eerdere pogingen om het afvalwater te zuiveren zijn gestrand. Zo werd er in 2017 door RoyalHaskoningDHV, onderzoek gedaan naar een zuiveringsmethode van Salttech. Volgens de bedenkers van die methode werden er destijds allerlei extra kosten toegeschreven aan de zuiveringsmethode. Daardoor kwam deze in vergelijking met het injecteren in de Twentse bodem als extreem duur uit de bus. RoyalHaskoningDHV gebruikte destijds gegevens die door de NAM werden aangedragen. Op dit moment doet de Universiteit in Twente opnieuw onderzoek naar deze techniek.
Onderzoek
In 2019 startte de NAM zelf met een onderzoek op welke van de vijftig NAM-locaties in de buurt van Schoonebeek een testfaciliteit voor waterzuiveringstechnieken kan worden aangelegd. Met deze testfaciliteit zouden geïnteresseerde ondernemingen hun waterzuiveringstechnieken testen met echt productiewater. NAM gaf destijds aan wel ruimte te willen maken voor onderzoek, maar de bedrijven niet voor hun onderzoek te gaan betalen.
Extra gasputten voor opslag afvalwater gezocht
Op dit moment zijn nog twee van de tien voormalige Twentse gasputten beschikbaar voor het opslaan van afvalwater. Omdat die gasputten op den duur onvoldoende capaciteit bieden, is de NAM een onderzoek gestart naar het gebruik van voormalige gaswinputten in Dalen, Oosterhesselen en Schoonebeek.
Lees meer nieuws uit de watersector