asbesthoudende kit
Machinale verwijdering meterse eibuis met asbestkit (foto: Stichting RIONED).

De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de door Stichting RIONED ingediende werkmethode voor werken met asbesthoudende kit in riolering onder de voorwaarden van de lagere risicoklasse 1 goedgekeurd. Daarmee volgt de minister het advies van het Validatie- en Innovatiepunt Asbest (VIP-asbest). Gemeenten kunnen nu de vervanging van deze riolering voor lagere meerkosten uitvoeren.

In de naoorlogse wederopbouwperiode tot de jaren zeventig is voor waterdichte verbinding van rioleringsonderdelen kit gebruikt met vaak enkele procenten asbest. Aangezien asbest wordt beschouwd als een zeer zorgwekkende stof, moeten aannemers – bij gebrek aan gevalideerde saneringsmethoden – de werkzaamheden met een blootstellingsrisico onder strenge voorwaarden uitvoeren. Om de aanzienlijke meerkosten en vertraging van het geplande onderhoud te voorkomen, heeft de sector onder leiding van Stichting RIONED een landelijk onderzoek uitgevoerd naar aanwezigheid, samenstelling en blootstelling aan asbestvezels bij noodzakelijke werkzaamheden aan de riolering. Het opgebouwde dossier toont volgens de stichting aan dat met de beschreven werkmethoden efficiënte sanering mogelijk blijkt. De blootstelling aan asbestvezels voor de rioolwerkers en omgeving blijft ruim onder de grenswaarden.

Afbakening werkinstructie risicoklasse 1

Stichting RIONED heeft een werkinstructie opgesteld om veilig te kunnen werken met asbesthoudende kit in riolering. Daarbij moet men werken volgens de voorwaarden van risicoklasse 1 volgens SMA-rt, de risicobepalingsmethodiek voor werken met gevaarlijke stoffen. De door Stichting RIONED beschreven en met blootstellingsmetingen onderbouwde werkmethoden zijn goedgekeurd voor verwijdering van rioleringselementen met asbesthoudende voegenkit. Voor toepassing van deze werkinstructie geldt wel een voorwaarde: uit de uitgevoerde asbestinventarisatie (voorafgaand aan de werkzaamheden) moet blijken dat het gehalte asbest in de asbesthoudende voegenkit uit maximaal 10 procent serpentijn of 2 procent amfibool bestaat. Als niet aan deze voorwaarde wordt voldaan, moeten de werkzaamheden worden uitgevoerd onder de voorwaarde van risicoklasse 2 (RK2).

Tijdwinst en lagere meerkosten

RK2 betekent werken in maximaal beschermende kleding en shifts van maximaal een uur, aanwezigheid van een decontaminatie-unit en controle voor vrijgave na sanering door een extra asbestdeskundige. Al met al duurt het werk dan veel langer en dus is het duurder. Van de enkele praktijkgevallen die bij Stichting RIONED zijn gemeld, bleek dit zelfs tot dubbele kosten te leiden.