De hoge luchtdruk veroorzaakte fonteinen op straat. (Beeld: Jan van Eijndhoven).

Na een hoosbui stuwde regenwater dinsdagavond 16 juni in Tilburg zoveel lucht door de buizen dat een luchtregel-klep het begaf. De lucht zocht vervolgens een uitweg via de zwakste plekken in de straat. ‘De stoeptegels dansten. Bruin water spoot omhoog. Overal fonteinen’, zegt een ooggetuige in het Brabants Dagblad. Woensdagochtend blijkt dat er op sommige plekken zelfs zware straattegels weggespoeld zijn. Het wegdek en naastgelegen fietspad staan bol.

????Kwaadeindstraat Tilburg. Tijdens het buitje….regen

Geplaatst door Jan van Eijndhoven op Dinsdag 16 juni 2020

Explosie 

Volgens een woordvoerder van de gemeente Tilburg werd de enorme kracht veroorzaakt door luchtdruk. ‘Op de kruising zit een grote betonnen bak in de grond, waarin van twee kanten grote rioolbuizen samenkomen. Het vele water duwde zoveel lucht vooruit dat de druk zo groot werd dat een luchtreguleringsklep er met putdeksel en al werd uitgeblazen. De betonnen bak is afgedekt met een deksel. Die is zwaar en ligt vast. De lucht is waarschijnlijk tussen de bak en het deksel door naar buiten gegaan. Daarop zat nog zoveel kracht dat het zand en zelfs stenen aan de zijkant van de straat omhoog zijn geblazen. Het rioolstelsel zelf is niet beschadigd’, verklaart de woordvoerder in een artikel in de krant.

35 liter per vierkante meter

In Tilburg viel meer 35 liter per vierkante meter. De blauwe ader – het systeem van grote rioolbuizen in de stad die overtollig regenwater snel moeten afvoeren – is berekend op gemiddeld negentien liter per vierkante meter. De bewuste straat in Tilburg blijft voorlopig afgesloten. Deze week onderzoekt de gemeente de schade aan het asfalt en hoe ze het probleem met de luchtdruk gaan oplossen.