De dijken rond het Noord-Limburgse dorpje Aijen worden toch niet hoger dan oorspronkelijk afgesproken. Die toezegging deed bestuurder Rein Dupont van het Waterschap Limburg tijdens een met spoed ingelast bewonersoverleg. Dat overleg kwam er nadat boze burgers begonnen waren met het eigenhandig afgraven van de dijk.
Op 12 juli togen ruim twintig boze inwoners van Aijen met schoppen gewapend naar de dijk aan de Maas, om die eigenhandig te verlagen. Die dijk is volgens hen tot 40 centimeter hoger dan het waterschap had toegezegd. Daardoor wordt de inwoners het uitzicht op de Maas ontnomen.
‘Het verschil verdwijnt door inklinken’
Enkele dorpelingen waren eerder al procedures begonnen tegen het waterschap, maar trokken hun bezwaren in toen ze hoorden dat de dijk maar 40 centimeter zou worden opgehoogd en ze dus zicht op de Maas zouden blijven houden. Het waterschap erkent dat de dijk tussen de 6 en 32 cm hoger is dan de beoogde hoogte. Dijken worden volgens het schap iets hoger aangelegd omdat ze door de eigen massa inklinken. Over drie jaar zou ook de dijk in Aijen de afgesproken hoogte bereikt hebben.
Extra laag wordt eraf geschraapt
De bewoners namen echter geen genoegen met die uitleg en na hun spontane actie met de schoppen besloot Waterschap Limburg hen tegemoet te komen. Nu is overeengekomen dat het schap de extra laag eraf gaat schrapen en over een of twee jaar komt kijken of de dijk is ingeklonken. Dan wordt de hoogte aangevuld. Waar nodig gebeurt dat daarna nog een keer.
‘Een les voor de toekomst’
Waterschapsbestuurder Dupont was op 12 juli al onderweg naar Italië om daar zijn vakantie door te brengen, toen hij besloot terug te rijden om in Aijen de gemoederen tot bedaren te brengen. Een woordvoerster van het waterschap erkent dat deze oplossing duurder is en dat het schap beter had moeten communiceren over de hoogte van de dijk. Een les voor de toekomst, aldus de woordvoerster.