Het waterschap Limburg gaat bij de Raad van State in hoger beroep tegen de uitspraak waarbij de rechtbank in Roermond een soepelere norm voor lozing van de stof pyrazool in de Maas bepaalde. Dijkgraaf Patrick van der Broeck stelt dat Sitech meer dan een jaar lang heeft bewezen binnen de strengere normering te kunnen blijven.
De rechtbank in Roermond besloot op 18 oktober 2017 onder andere over de normering voor de lozing van de stof pyrazool door Sitech in de Maas bij Sittard-Geleen. Het waterschap legde in eerste instantie een lozingsnorm op van 30/10. Die staat toe dat Sitech pyrazool mag lozen, maar binnen gestelde waarden van 10 microgram per liter gemiddeld per tien dagen in de uitstroom van de biologische afvalwaterzuiveringsinstallatie, met een piek van 30 mg per dag.
Bedrijfsresultaten onder druk
De rechter versoepelde de norm die het waterschap in haar vergunning van mei 2016 aan Sitech oplegde naar 50/30. Als reden gaf hij daarbij aan dat het terugdringen van de pyrazool hoeveelheden ten koste zou kunnen gaan van de bedrijfsresultaten. Dijkgraaf Patrick van der Broeck: “Wij zijn het hier niet mee eens. Sitech heeft immers meer dan een jaar lang bewezen dat ze wel binnen de strengere normering kunnen blijven en dat hun bedrijfsprocessen hier ook voldoende voor zijn ingericht. De enige overschrijding van de normering die heeft plaatsgevonden, kwam door een menselijke fout”.
Nieuw herstelbesluit
Het waterschap meent dat het de norm op evenwichtige en weloverwogen wijze heeft vastgesteld, rekening houdende met alle belangen. De woordvoerder van het waterschap benadrukt dat het hierbij het advies van de minister van Infrastructuur en Waterstaat heeft gevolgd. Volgens het waterschap loopt de drinkwatervoorziening mogelijk gevaar door de versoepeling van de normering. Het waterschap vindt dit niet acceptabel. Daarom neemt het waterschap op korte termijn een nieuw herstelbesluit over de norm voor pyrazool. Bovendien gaat het waterschap in hoger beroep bij de Raad van State. Door beide trajecten tegelijk te laten lopen boekt het waterschap tijdwinst en komt er sneller duidelijkheid over de pyrazoolnorm.
Lees hier het persbericht