Waterschappen en Provincies bieden hulp aan voor verkiezingen

Stemmen in een gemaal, met uitzicht op het water? Het zou zomaar kunnen gebeuren bij de Tweede Kamerverkiezing in maart 2021. Vanwege de coronamaatregelen zijn er meer stemlocaties en stembureauleden nodig dan gebruikelijk. Om gemeenten te ondersteunen bij de organisatie van de verkiezing bieden waterschappen en provincies aan hun gebouwen en mensen in te zetten.

“Uitzonderlijke omstandigheden vragen om uitzonderlijke oplossingen”, zegt Rogier van der Sande, voorzitter van de Unie van Waterschappen. “Waterschappen en provincies beschikken over gebouwen op plekken door het hele land. Die kunnen zo nodig ingericht worden als stemlocatie. Gemeentes zijn vanwege de uitzonderlijke situatie rond corona hard op zoek zijn naar extra stemlocaties. Als mede-overheden bieden we graag onze hulp aan.”

VEEL MENSEN NODIG

Namens de gezamenlijke provincies (IPO) vult Theo Bovens aan : “Naast locaties zijn er ook mensen nodig om te helpen bij de stembureaus. Daarom roepen we de ambtenaren van provincies en waterschappen op om zich te melden bij de gemeente.” Er zijn veel extra stemlokalen en zeker 70.000 mensen nodig die meehelpen op de stembureaus als stembureaulid of teller.

CORONAPROOF

Om de verkiezingen ‘coronaproof’ te laten verlopen, werkt minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) aan een aantal extra maatregelen. De Tweede Kamerverkiezing vindt plaats op 17 maart 2021. Maar dit keer kunnen kiezers waarschijnlijk al op 15 en 16 maart hun stem uitbrengen op verschillende plekken in de gemeente.

MEER LOCATIES

Omdat de stemlokalen moeten voldoen aan de coronamaatregelen, moeten veel gemeenten alternatieve stemlokalen en aparte tellocaties zoeken en inrichten. Het bemensen van stembureaus gebeurt door vrijwilligers. Om het stemmen veilig te laten verlopen, wordt het minimum aantal leden per stembureau uitgebreid van 3 naar 4. Vanwege de extra maatregelen zijn er dus meer locaties en menskracht nodig.

VOORWAARDEN

De locaties moeten op advies van het RIVM wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moeten stemlokalen groot genoeg zijn om 1,5 meter afstand te kunnen houden. Ook gelden er eisen voor ventilatie. Waterschappen en provincies beschikken over diverse gebouwen in de regio’s die hiervoor geschikt zouden kunnen zijn.

GEMEENTES ORGANISEREN

Gemeentes zijn verantwoordelijk voor de organisatie van verkiezingen. Het ministerie van BZK biedt samen met de koepels van waterschappen en provincies het aanbod van mogelijke extra locaties aan gemeenten aan. In overleg wordt gekeken waar en hoe de locaties en mensen kunnen worden ingezet.