Hoogwater zien we meestal in de winter. (foto: Esther Rasenberg).

Vanwege forse regenval stijgen de waterstanden in de Rijn, Maas, Vecht, zijrivieren en beken de komende dagen fors. Ook in Duitsland en België is sprake van uitzonderlijk hoogwater. Rijkswaterstaat en de waterschappen treffen preventieve maatregelen. Campings worden ontruimd en vee wordt naar andere gebieden gebracht. Rijkswaterstaat adviseert de recreatievaart om nu niet over de Maas te varen.

In Limburg kunnen bewoners van diverse gemeenten zandzakken afhalen om wateroverlast te voorkomen, meldt 1Limburg. Volgens een computerberekening van Rijkswaterstaat krijgt Borgharen donderdagavond en vrijdagnacht te maken met extreem hoogwater. De prognose geeft volgens Meteo Limburg aan dat de Maas bij Borgharen in de loop van donderdagavond 6,5 meter hoger staat dan dinsdagavond. Rijkswaterstaat zelf heeft grote twijfels bij de automatische berekening van de eigen systemen. “Die voorspelling is zó onwaarschijnlijk, dat we de grafiek handmatig gaan aanpassen”, zegt een woordvoerster tegen 1Limburg.

Bij Borgharen zou het water volgens de modellen van Rijkswaterstaat extreem kunnen stijgen. Bron: Rijkswaterstaat

Buien

Tot en met donderdag trekken vooral in het zuidoosten van ons land geregeld zware buien over. Hierdoor kan er met name in Zuid-Limburg dagelijks meer dan 75 mm regen in 24 uur vallen. Tot en met donderdag moet er rekening gehouden worden met plaatselijk meer dan 150 mm regen. De afvoer van de Maas kan vandaag stijgen tot boven 1000 m3/s. Code geel wordt dan van kracht.

Rijn

De waterstand van de Rijn bij Lobith stijgt donderdag of vrijdag waarschijnlijk tot boven het niveau van NAP+12m en mogelijk tot nog hogere waarden. Dan wordt ook daar code geel van kracht. Dit betekent dat Rijkswaterstaat en de waterschappen hun standaardmaatregelen bij hoogwater nemen. Denk aan het strijken van stuwen en het verminderen van de waterinlaat. Ook waarschuwen ze het publiek tijdig.

Uitzonderlijk hoogwater

Hoogwater in de zomer is sinds 1980 niet meer voorgekomen. Wanneer de Maas binnen 12 uur een afvoer van 1500 m3/s bereikt, is dit zelfs voor het eerst sinds 1911”, meldt de Unie van Waterschappen. In Nederland wordt de komende dagen de meeste regen verwacht in het zuidoosten dus dat betekent dat beken zoals de Geul en Roer, maar ook kleinere beken in die regio flink omhoog zullen gaan.

Maas

Alphons van Winden stelt in zijn nieuwsbrief Waterpeilen dat de zomer van 2021 er anders uitziet dan de afgelopen jaren. ‘Lagedrukgebieden maken al sinds half juni de dienst uit en dat zorgt voor veel buien. Ook in de Ardennen gaat veel regen vallen, mogelijk zelfs meer dan 15 cm. De Maas zal dan sterk gaan stijgen. De hoogste stand in de Maas verwacht Van Winden op vrijdag 16 juli of zaterdag 17 juli bij Maastricht. Verder stroomafwaarts zal de piek op 19 juli in de Beneden-Maas aankomen. Omdat het vanaf vrijdag droog wordt en blijft, zal de afvoer na het weekend weer snel gaan dalen.’