De zeeprik die boswachter Thomas van der Es deze week in de Biesbosch aantrof. (foto: Twitter, Thomas van der Es).

Boswachter Thomas van der Es was enorm verrast toen hij deze week een gigantische vis in ondiep water in de Biesbosch aantrof. Hij deed navraag bij de experts en het bleek te gaan om een zeldzame zeeprik. De vis zou vanuit zee via de Maas op weg zijn naar Limburg en onderweg een verkeerde afslag hebben genomen. De boswachter heeft de vis gevangen en weer losgelaten zodat hij zijn tocht stroomopwaarts kon vervolgen.

Op een avondtocht door de Biesbosch trok in eerste instantie een groep meeuwen de aandacht van de boswachter. “Die vlogen al boven het beest en waren hem al aan het aanpikken. Maar dit is echt een beetje een te dure vis voor hen”, vertelt boswachter Thomas van Es in het AD. Nog niet eerder zag Van der Es een levend exemplaar in de Biesbosch. “Je hoort wel eens van waarnemingen, maar dan zijn ze meestal dood.”

Geen rivierprik

De zeeprik is eigenlijk geen vis maar een zogenoemde ‘rondbek’. Het dier is op doortocht van zee naar de rivieren, waar hij op zoek gaat naar gebieden om te paaien. Dit exemplaar was duidelijk verdwaald in het ondiepe water van de Oude Dooijemanswaard in de Noordwaard. “Ik twijfelde eerst nog of het niet een rivierprik was, dat zou logischer zijn in dit gebied.” Voor de zekerheid heeft hij contact gezocht met RAVON, een kennisorganisatie voor reptielen, amfibieën en vissen, die toevallig in de buurt aan het vissen waren. Zij bevestigden dat het om een zeeprik ging.

Vistrappen en kieren

De laatste jaren is er enorm veel geïnvesteerd in het op peil brengen van de visstand. Begin vorig jaar is gestart met het op een kier zetten van een van de kleppen van de Haringvlietdam. Deze dam is een barrière voor de migratie van vissen. Ook het passeerbaar maken van stuwen die de vissen tegenkomen op de weg naar de paai- en opgroeigebieden, het op orde brengen van de paaigebieden en de verbeterde waterkwaliteit vervullen bij het herstellen van de visstand.